Zdravím @deltagreen:
spíše jako námět na cestu, jakou by šlo získávat nerozhodné zákazníky, kteří FVE mají, ale typicky na fixu, asi zatím i bez jakéhokoli řízení.
Pár v okolí mám, ale odpovědět otázku, zda-li je pro ně spot + Proteus lepší, to v této multidimenzionální rovnici, upřímně, moc nedovedu.
Myšlenka je taková - vyexportovat roční data (nezkoumal jsem takový dlouhý interval, den určitě u Solaxu šel, s dostatečnou granularitou).
A tahle data „pustit“ do simulátoru Protea (tipuji, že vývojářsky určitě něco takového máte) - a simulace by provedla všechny kroky po hodinách (predikce, řízení export/import, ale asi ne flexibilita) s tím, že by se jako vstup braly:
- reálné hodnoty spotřeby domu
- skutečná výroba FVE - případně tohle nahradit skutečnými daty (zpětně za daný rok, pro danou lokality a počet/sklon panelů - ala pvgis), pokud existují
- kapacita baterky (její průběžný SoC by se musel simulovat).
- tarif NT/VT aka ceny
A v tomto profilu příkazů Protea, atp. by pak šlo „přehrát“ takovou FVE, jako by ten daný rok byla řízena Proteem. Výsledek? Např. stejná data v portále - jako to máme my, skuteční uživatelé.
Je jasný, že by tam určitě vznikla jistá míra nepřesnosti, ale jako výchozí bod pro porovnání s fixem by to bylo skvělé.
Dnes se to, dle mého názoru, poměrně špatně odhaduje, zda-li se přechod na „chytrý spot“ vůbec vyplatí. Chápu, tuna práce, jen tak hlasitě uvažuji. Beztak jsem nevynalezl nic nového.
Ale třeba existuje nějaká řádově snažší cesta, jak se dobrat k nějakému odhadu pro tyhle zákazníky.
/pl