Roční simulace Protea, ale z reálných hodnot existující FVE?

Zdravím @deltagreen:

spíše jako námět na cestu, jakou by šlo získávat nerozhodné zákazníky, kteří FVE mají, ale typicky na fixu, asi zatím i bez jakéhokoli řízení.
Pár v okolí mám, ale odpovědět otázku, zda-li je pro ně spot + Proteus lepší, to v této multidimenzionální rovnici, upřímně, moc nedovedu.

Myšlenka je taková - vyexportovat roční data (nezkoumal jsem takový dlouhý interval, den určitě u Solaxu šel, s dostatečnou granularitou).

A tahle data „pustit“ do simulátoru Protea (tipuji, že vývojářsky určitě něco takového máte) - a simulace by provedla všechny kroky po hodinách (predikce, řízení export/import, ale asi ne flexibilita) s tím, že by se jako vstup braly:

• reálné hodnoty spotřeby domu
  • skutečná výroba FVE - případně tohle nahradit skutečnými daty (zpětně za daný rok, pro danou lokality a počet/sklon panelů - ala pvgis), pokud existují
  • kapacita baterky (její průběžný SoC by se musel simulovat).
  • tarif NT/VT aka ceny

A v tomto profilu příkazů Protea, atp. by pak šlo „přehrát“ takovou FVE, jako by ten daný rok byla řízena Proteem. Výsledek? Např. stejná data v portále - jako to máme my, skuteční uživatelé.

Je jasný, že by tam určitě vznikla jistá míra nepřesnosti, ale jako výchozí bod pro porovnání s fixem by to bylo skvělé.

Dnes se to, dle mého názoru, poměrně špatně odhaduje, zda-li se přechod na „chytrý spot“ vůbec vyplatí. Chápu, tuna práce, jen tak hlasitě uvažuji. Beztak jsem nevynalezl nic nového.
Ale třeba existuje nějaká řádově snažší cesta, jak se dobrat k nějakému odhadu pro tyhle zákazníky.

/pl

jojo, tohle jsme u nás řešili “nesčetněkrát“ a nakonec snad něco takového dáme dohromady, ale ta přesnost toho je bohužel “neveliká“.

Největší problém to dělá v tom, že Proteus zakazuje přetoky - a pokud je nabitá baterie, ta výroba se reálně omezuje - abychom to pak mohli udělat jedna ku jedné srovnání, musíme tuto energii zpětně predikovat, kolik by se vyrobilo. Obecně doplnit kolik by se vyrobilo pro intervaly vypnutí v řádech jednotek minut max nižších desítek, lze docela přesně, ale když se jedná o zákazy delší než hodiny, začne to být velice nepřesné.

Bohužel “průměrný zákazník” nad tím přemýšlí tak, že cokoliv tam doplňujeme my, tak určitě to děláme, abychom to “ovlivnili” ve svůj prospěch - tzn. celé to je hodně práce dát dohromady a pak to většina lidí velice rychle odsoudí, že je to stejně “nepřesné a ovlivněné” - tzn. poměr “cena/výkon“ není úplně ideální pro nás :slight_smile:

Ale i tak díky za návrh, víme, že něco takové musíme udělat, jen to chceme udělat s co nejmenším effortem, aby nás pak tolika “nebolelo“ že to nemá ten efekt ve smyslu nových akvizicí, jaký bychom za tu časovou investici očekával.

Octopus má něco velice podobného a tu důvěru se snažil získat tím, že ten kod co to počítá je veřejný - takže možná to uděláme stejně

Myslíte Octopus Labs? Nebo nějakou kombinaci projekt s Krakenem? Zatím jsem nenašel žádné repository s jejich kódem či algoritmy. Možná se ale jen blbě ptám.

jj octopus labs - resp ten jejich srovnávač - zahlédl jsem, že to mají někde na githubu, ale přiznávám se, že jsem to více nezkoumal :slight_smile:

1 Like

Skoda. Potrapil jsem trochu Clauda, ale taky nic moc nezjistil.

Alespon vytvoril jakesi srovnani meho reseni (na githubu zatim neverejneho) s dostupnymi informacemi o morskych priserach.

https://claude.ai/public/artifacts/984692f0-3585-41c6-9b81-1ac704409dea