Proteus a vytěžování FVE do teplé vody.

Davide,
přesně tam mířil můj předchozí dotaz a souhlas.
Díky

Ještě mne napadlo:
Měříte na baterii, ne na střídači, jste psal?
Takže pokud dáte příkaz vybíjet či navýšit vybíjení… do toho odejde mrak a zvedne se výrazně produkce FV. Tím pádem klesne vybíjení baterie nebo se dokonce začne nabíjet. Jak se to vyhodnotí? Protože střídač dodává elektřinu dle příkazu, ale na baterii naměříte něco jiného.

Dobrý den. Bohužel to na githubu nemohu najít. Můžete mi zaslat link ? Klidně do PM. Díky MS.

čistíme ty data - bereme v potaz baterii, ale i grid, spotřebu a FVE.

Tzn. dostáváte zaplaceno za baterii očištěnou o FVE, a spotřebu a grid

jinými slovy - pokud jede baterie ven 5kW a přejde mrak a převezme to FVE, stále to počítáme jako dodanou energii - protože se koukáme na spotřebu a ta je stejná, tzn. na gridu zůstane stejný výkon jen to přešlo z baterie na FVE.

možná snažší nad tím přemýšlet takto:

v čas aktivace se podíváme na hodnotu na gridu - ta se s aktivací UP sníží (mínus znamená dodávku) a my se koukáme na baterii a FVE, kolik dodávají a čístíme to o spotřebu - tzn. vlastně považujeme za to co řídíme “baterii a FVE” dohromady.

Přesně proto to vůbec není triviální, např. tento závěr:

“Co se děje v domě, přece není až tak podstatné, jestli tu energii spotřebuju nějak pokoutně přímo z baterek mimo měření, nebo ji výrobím nepřiznánou další FVE je přece úplně jedno? Stejně je to moje energie :slight_smile:

je celý špatně, naopak to je to hlavní co hraje roli.

Ten následek “toho všeho” je, že když se mění spotřeba v čas commandu, nevadí to, tzn, když dáme UP a současně někdo zapne nabíjení auta a ta elektřina skončí v EV místo v síti, nevadí to, protože kdyby ten UP nebyl, to auto by nejelo z baterky, ale z gridu nebo z FVE - tzn. je tam rozdíl. protože nutíme vybíjet tu baterku - je to to samé jako kdyby to auto připojil někdo jiný někde jinde na síti, tak ta baterka pojede do toho auta - tzn. síti to pomohlo

Co je ale problém, pokud se ta spotřeba navíc zapíná “systematicky” v reakci na náš příkaz. To že někdo začal nabíjet auto a začal by ho nabíjet nezávisle na našem příkazu je ok - prostě chtěl nabíjet auto a flexibilita je něco, co je na tom nezávislé. Pokud ale někdo si nastaví, že kdykoliv přijde UP command tak zapne nějakou spotřebu navíc, čistě jako reakci na ten příkaz, tak dostává zaplaceno za flexibilitu, kterou neposkytl (poskytl flexibilitu na baterii, ale ihned jí negoval opačnou flexibilitou na nějakém spotřebiči). Říkáme tomu závislá spotřeba nebo systematická spotřeba v závislosti na příkazu flexibility - to hlídáme a následně ty lidi vyřazujeme z flexibilty, protože je to podvádění resp. obohacování se (dostanu zaplaceno za flexibilitu kterou jsem si ale cíleně poslal ihned sám sobě).

A přesně proto je potřeba to zařízení, co poskytuje flexibilitu měřit a následně porovnávat s měřením na gridu (ideálně FVE nebo nějaké real-time měření gridu) zda tam není tahle závislost - distribuční měření dává data jen po 15 minutách, tam se toho hodně schová a není to tedy úplně dostačující + ty data z měření distribuce chodí podle distributora nejdříve následující den a u některých až další měsíc - tzn. vyhodnocení odměny by trvalo klidně i měsíc

Samozřejmě nejsnažší je vyhodnocovat to na patě domu, pak ale do toho vstupuje veškerá spotřeba domácnosti, ne jen ta řízená a podle toho je to vyhodnocené - nelze rozeznat co je co, když nevidíme dovnitř domácnosti a proto nelze rozlišovat a logicky pak bude vznikat pokutování za to, že ta domácnost šla nakonec proto nám kvůli spotřebičům, co si v té domácnosti, nevědomě, zapnuli proti nám

není to ale oficiální API, takže to nemá žádnou podporu od nás

Děkuji za detailní popis flexibility. Sice se v tom ještě trošku ztrácím, ale to je spíš moje chyba nedostatečného studia.
Dozvím se nějak, že jsem byl vyřazen z flexibility? V červnu bylo flexibility hodně a v červenci skoro nic. Jen nevím, jestli nebyl požadavek nebo jestli jsem nebyl z nějakého důvodu používán.
Mám Victron a veškerá spotřeba je až za Victronem, takže na něm je přesně vidět co jde do/z gridu. Toto je správné řešení, jestli to dobře chápu?
Chtěl bych mít dostupné nějaké notifikace o flexibilitě, abych v případě požadavku na spotřebu mohl zapnout bojler, nabíjení auta, … A naopak při požadavku výroby mohl tohle vše vypnout a maximálně prodávat. Je tohle správná myšlenka? Nebo to právě ztrácí význam vzhledem k tomu, že “data čistíte”?
Děkuji za odpověď.

Když vás vyřadíme, tak úplně zmizí toto přepínátko flexibility:

tzn. pokud ho tam máte, jste stále ve flexibilitě :slight_smile: Reálně jsme to sebrali zatím asi jen dvou lidem a dali jsme jim mailem vědět proč.

Jj pokud je vše vidět na victronu, tak pak je to ideální, hlavně i pro automatické řízení, protože pak fungují predikce spotřeby mnohem lépe.

Aktuálně to nedává smysl přesně z toho důvodu, že to čistíme - tzn. cokoliv zapnete nebo vypnete nehraje roli - počítá se jen to, co řídíme napřímo. Toto je něco, co budeme měnit do budoucna viz diskuze zde.

K tomu červenci - těch aktivací bylo opravdu mnohem méně - červenec byl relativně klidný. Je nutno ale myslet na to, že aktuálně děláme jen obchodní flexibilitu (oproti odchylce), od září pojedeme už produkčně SVR - včetně platby za rezervace (připravenost).

Jen dodám (i pro ostatní) - další dodadavetelé začali nabízet flexibilní produkt - používají fixní odměny za měsíc. Ty odměny se mohou zdát, že jsou vyšší než odměny od nás (za měsíc) ale je tam jeden zásadní rozdíl - jejich zákazníci mají fixované ceny - když se dělá flexibilita oproti fixním cenám, těch příležitostí je mnohem více - např. pokud má zákazník fixní cenu 4 Kč/kWh a já vidím aktuální cenu na trhu za 1Kč, tak ho aktivuji, on mi zaplatí např. 3.5Kč, tzn. ušetřil 0.5Kč a je “spokojený” a já jako dodavatel vydělal 2.5Kč. Naši zákazníci jsou na spotových cenách a toto tedy udělat nelze - jinými slovy, naši zákazníci mají hodně velkou část “flexibility” schovanou už v automatickém řízení oproti spot ceně. Na konci měsíce, při stejné spotřebě, tak zákazník X zaplatí u nás včetně flexibility mnohem méně, než zákazník Y na fixním ceníku, ač samotná odměna za flexibilitu bude nominálně vyšší u zákazníka Y.

(a pak jen zmíním, že to řešení flexibility u těch ostatních dodavatelů je od nás :))

6 Líbí se

Mám řízení nabíjení auta podle procenta baterie. Co mám dělat když se aktivuje flexibilita? Občas mám pocit že se vypne výroba a auto se začne nabíjet ze sítě i když svítí. Navíc mám pocit že to nabíjení v to chvíli platím ze svého. Pro mě by bylo jednoduché vypnout auto, když je flexibilita aktivní. Určitě nechci nabíjení auta ze sítě platit když je cena větší než na komerční AC stanici.

ideálně to auto vypnout v tu chvíli - asi nejlépe dle pravidla, že jde energie z gridu, dělám to stejně.

Každopádně už testujeme nabíjení EV aut skrze wallboxy - začneme wallboxy od Solaxu, Victronu a GoodWe, takže pak se o to postaráme za vás

co takhle do home assistanta doplnit proteus api a hlidat si povel flexibility? je tam….

sice je to neoficialni implementace, ale nez bude Proteus umet ridit primo wallboxy tak by to mohlo tvuj problem vyresit.

1 Líbí se