Prodej do sítě za polovinu než za kolik pak nakupuji

Zajímalo by mě co se dnes stalo s Proteem.
Odpoledne jsem koukal na plán a vše vypadalo v pohodě. Plán byl nabíjet odpoledne baterku z panelů co to půjde a ve večerní nejdražší hodině (20:00 - 3.14Kč) prodat do sítě s cílem aby v baterce zůstalo 59%, což mi běžně stačí na přežití noci (dnes ceny kolem 5Kč/kWh).

Teď jsem se ale přišel podívat, jak to prodává a zjistil, že to v šest večer kompletně vybilo baterku do sítě za 2,4Kč, takže celou večerní špičku a celou noc pojedu ze sítě za vysoké ceny​:man_facepalming:t2:

Možná Protea zmátlo, že se do té doby baterka dostala jen na 58% (ale mohl si za to sám, protože od rána až do tří odpoledne jel s vybitou baterkou a prodával do sítě), takže dle původního plánu by nebylo vůbec co prodávat​:man_shrugging:

Hmm, tak mám upřesnění.

Vypadá to, že Proteus je sice zdrojem problému, ale možná ne tak úplně úmyslně, jak to na první pohled vypadalo.

Přehlédl jsem, že ta baterka se nevybila do sítě, ale do auta, které se v tu dobu nabíjelo.

Zdá se, že Proteus nějak zmátl střídač a ten místo aby všechnu energii pro nabíjení auta bral ze sítě (cena byla levná, proto se auto nabíjelo), tak vycucnul domácí baterku a ze sítě nešlo skoro nic.

Mám pocit, že už jsem někdy dříve pozoroval, že když se ten Solax řídí pomocí PowerControl příkazů, tak v některých režimech ta synchronizace s wallboxem a zabránění vybití domácí baterky do wallboxu/auta nefunguje.

Proteus se tedy rozhodl z nějakého důvodu přejít do režimu “Prodej do sítě místo nabíjení“, což by měl být jen prodej přetoků, ale použil pro to nějaký režim PowerControl řízení, který vyřadí ochranu proti vybíjení baterky do auta.

@David tohle by asi nejlépe vyřešilo, kdybych měl od vás i řízení wallboxu, že?
Jak to s tím vypadá? Bude už to k dispozici? Klidně se přidám mezi beta testery. Mám Solax EVC první generace o výkonu 11kW.

jo jo, to naše řízení to vyřeší. Už to budeme pouštět brzo.

Zkuste ale příště nastavit ručně skrze „tužku“ mod „šetřit energii v baterii“ - to by dle mého mělo fungovat ok (elektřina do EV z panelů + z gridu, ale ne z baterky FVE)

1 Like

Zkusím.

Ale jak už jsem zvyklý, mít všechno zautomatizované, tak je těžké na to zase muset myslet a něco ručně přenastavovat :smiley:

Mám v HA tu neoficiální integraci s DG, tak mě napadlo, že by to při zapnutí nabíjení auta mohlo prostě vypnout na chvíli přepínač “switch.solax_inverter_optimalizace_algoritmem“ a zapnout “switch.solax_inverter_setreni_energie_v_baterii“ a po ukončení nabíjení auta zase přepnout zpět.

To by jako dočasné řešení asi mohlo fungovat, že?

Pokud máte Solax střídač i Solax Wallbox, tak lze nastavit ve střídači, aby Wallbox nepoužíval elektřinu z baterie FVE. V mém případě to je tak, že Wallbox vezme energii z panelů, pokud je k dispozici a zbytek vezme ze sítě. Na baterii FVE wallbox nešáhne nikdy. Pak nemusím řešit další nastavení v Proteovi a vždy dokoupí ze sítě.

@Jaroslav To mám samozřejmě zapnuté, ale to právě funguje jen pokud není aktivní řízení přes PowerControl z Delta linku. Když je řízení aktivní, tak střídač očividně očekává, že když už mu do řízení někdo sahá, tak to odřídí kompletně, a tak to nastavení, aby se nepoužívala baterie FVE pro nabíjení auta, jednoduše ignoruje :man_shrugging:

Proto jsem v předchozím komentáři psal, že to dočasně zkusím vyřešit tím, že když se pustí nabíjení auta, tak vypnu řízení z Delta linku a tím by střídač měl zase respektovat to nastavení a nevybíjet baterku FVE do auta.

OK dobrá, mě se to nikdy nestalo. Vždy my Walbox bral ze sítě nebo z panelů. Mám, ale dva Wallboxy a u toho druhého mě instalační firma upozorňovala, že je podružný/jinak připojený a ten bere chybějící energii z baterie FVE.

toto by mělo fungovat - ale i tak mě překvapuje, že ten PowerControl u vás dělá tento problém, protože bych očekával, že se to pak děje u všech, což mi přijde, že není ten případ - ale budeme to ještě více řešit, tak se na to podíváme

Hm, tak z baterie do EV mi energie nejde nikdy (dokud to není povoleno v Advanced > Battery charge EVC).

Tipoval bych, jestli to není verzí FW v měniči? Já mám (snad poslední?) ARM 1.58-1.09 MDSP 1.60

/pl

Když jsem studoval to připojení Wallboxů ke střídači, tak tam myslím byl způsob, jak ty Wallboxy připojit tak, aby komunikovali mezi sebou i se střídačem, takže by mělo fungovat to blokování vybíjení baterie u všech. Ale je možné, že jsem něco přehlédl. Určitě ale doporučuji prozkoumat k tomu dokumentaci.

Jsem si celkem jistý, že to nedělá každý režim, ale jen některé. Já jsem z HA používal k řízení střídače jen “Mode 1” a u něj se mi to nedělo. Ale myslím, že když jsem si hrál s “Mode 8”, tak u něj se mi taky stalo, že střídač tu blokaci vybíjení baterky do EVC ignoroval. Ale už je to dlouho, tak si to můžu špatně pamatovat.

Nicméně pokud správně koukám do záznamu v HA, tak to přesně na ten čas, kdy se začala vybíjet baterka do auta, přepnulo střídač do režimu “Individual Setting - Duration Mode“, což je “Mode 8”.
Na záznamu z HA je vidět, že nabíjení auta začalo 17:54 a díky tomu, že bylo blokované nabíjení z baterky a PowerControl byl vypnutý, tak vše fungovalo jak mělo. Ale v 18:00 se střídač přepnul a začala se baterka skoro plným výkonem vybíjet do auta.

Také je tam vidět, že odpoledne se auto nabíjelo s povoleným vybíjením baterky do auta, ale dokud byl aktivní režim “Self Consume - Charge Only Mode“, tak naopak k vybíjení z baterky nedocházelo, ač bylo povolené. Až když v 17:00 Proteus PowerControl vypnul, tak se najednou začala baterka do auta vybíjet.

Je tedy vidět, že když je Power Control vypnutý, tak střídač to nastavení “Battery to EV Charger“ respektuje, ale “Mode 7” blokuje jakékoliv vybíjení a “Mode 8“ umí definovat hodnotu nabíjení/vybíjení baterky (PushModePower) a tak je možné, že pak přenechá střídač plnou kontrolu tomu, kdo posílá Power Control příkazy :man_shrugging:

Taky jsem zatím neměl problém, že by střídač toto nastavení nerespektoval. Ale dokud jsem nepřešel na Protea, tak jsem používal k řízení pouze Power Control “Mode 1” a s ním to funguje.

Ten “Mode 8”, který Proteus používá jsem také chtěl začít používat, protože umí věci, které s “Mode 1“ nejdou udělat, ale nepodařilo se mi to s předchozí verzí FW zprovoznit.

Nedávno jsem si nechal střídač zaktualizovat na verzi “DSP 1.60 ARM 1.58-1.09“, ale dřív než jsem se dostal k novému pokusu s “Mode 8”, tak dorazil Delta Link a já zapnul Protea…

je to prostě radost debugovat číňany :smiley:

podíváme se na to napříč portfoliem, zda tam vidíme to samé chování

1 Like