Predikce výroby

Nešlo by prosím v “Plánu řízení” zobrazit součet jako číslo “Predikce výroby”? Sčítat z hlavy pokaždé 8-12 žlutých sloupečků je sice dobré procvičení matematiky, ale je to otrava. Když už máte předpověď vyjádřenou v grafu, prosím i o číselné vyjádření… moooc děkuji :christmas_tree:

1 Like

Já bych mimo tohle ocenil i nějaké číselné vyjádření, za předchozí období, jak moc se predikce trefila.

1 Like

Take bych ocenil souctova cisla a porovnani pak s realitou :slightly_smiling_face::+1:

2 Likes

@Anna @Prokop FYI - Anno nevím zda se tam neplánuje předělat celkově ta sekce

1 Like

Zdravím, tuhle sekci momentálně měnit neplánujeme. Porovnání s realitou mi dává smysl, sedí mi ale líp do Statistik, kde je obecně vidět historie, plán je z podstaty věci do budoucna. Do statistik plánujeme přidat objemový graf, v tom si pak umím představit i volitelné srovnání s predikcemi (i když pak si musíme vydefinovat které predikce - v čase se mění).

K původní otázce - u součtu predikce výroby chápu tu potřebu, moc mě ale nenapadá jak to udělat nějak univerzálně. Protože co bychom sčítali - všechnu predikci do konce plánu? Jenom dnešní predikci - a pokud ano, tak celkově, nebo tu výrobu co se ještě nestala? To co je momentálně vidět v grafu? Trochu se bojím, že to bude každému dávat smysl jinak.

Dle mě by stačilo jen žluté číslo s popisem: “Prediková solární energie dnes”

Myslím, že se predikce výroby nemění během dne.

predikce vyroby je nehslabsim clankem simulaci. vcera vecer si Solcast neco myslel, rano srazil predpoved dolu a behem dne jeste stahoval.

a realita?

souhlas - je to slabé místo a dělá to v tom plánu největší problémy (v kombinaci s predikcí spotřeby je to pak ještě umocněné).

Hledali jsme různá řešení - jsou služby které nabízí “hyper-localised“ predikce a chlubí se extrémní kvalitou - následně ale chtějí 5 EUR měsíčně za každou predikovanou instalaci = za každého našeho zákazníka. Nemůžu nic říct k přesnostem predikcí těchto společností, protože jsme se je ani “neobtěžovali“ testovat za tyto ceny :slight_smile:

Já jsem fanda Open Meteo Forecast, který se strefuje poměrně přesně, ale i ten má své dny. Včera mi na dnešek předpovídali solidní výrobu se špičkou 2.2 kWh mezi 11 a 12 hodinou a dnes ráno predikci srazili na maximálně 0.8 kWh. Realita odpovídá včerejší předpovědi se skutečnou špičkou 2.5 kWh.

Mnohem víc mě trápí predikce spotřeby. Mám tepelné čerpadlo, jehož spotřeba je závislá na venkovní teplotě a navíc k němu mám teplovodní panely, takže ve dnech kdy svítí, jako je ten dnešní, od 11 hodiny čerpadlo téměř neběží (spotřeba spadne z 2 až 2.5 kwh/hodinu na 0.7 kWh/hodinu) a mělo by mu to vydržet do páté odpolední. Klouzavý průměr za 8 dní je na změny teploty příliš pomalý a slunné dny ho matou, takže predikce spotřeby jsou úplně mimo mísu a musím je každý den ručně přepisovat. Od podzima do jara :frowning:

Zdravím,

K tomuhle jen trochu offtopic poznámka. Mám taky tepelko a zkoumal jsem, kdy je výhodnější (ve smyslu vyšší účinnosti) ho provozovat buď když je venku vyšší teplota, nebo když je levnější elektřina a pod. Nakonec jsem řízení teploty topné vody podle venkovní teploty vypnul, protože to jednak jde proti lepší účinnosti (vyšší teplota vody zrovna když je venku víc zima), a jednak protože tepelná setrvačnost domu je v porovnání s kolísáním teplot venku velmi pomalá. (Je to tedy za předpokladu, že je dům zateplený…) A provozuju to tak, že mám prostě nastavenou teplotu ručně na třeba 30C, a jen když mám poct že v domě začíná být chladno či vedro, tak teplotu o stupínek šoupnu (jednou za xx dní).

Nemyslel jsem v průběhu dne, ale průměrné denní teploty. Potřebu máme mezi 20 kWh/den při +10°C po 80 kWh/den při -10°C s tím, že spotřeba je více méně rovnoměrně rozložená v průběhu dne. V průběhu jednoho týdne se průměrné teploty a tím i spotřeba dokáží poměrně výrazně měnit na což predikce Protea není schopná zareagovat.

Kdyby si byli jistí, tak klidně dají trial na měsíc. Takhle každé euro pro ně dobré. :slight_smile: