Predikce, API a celková výhodnost

nad necim podobnym uz delsi dobu premyslim, jen nebyl cas. Zkusim se na to mrknout. Uz jsem tu integraci od @nijel docela zkoumal a neco si i dotahoval sam nad ramec.

2 Líbí se

Vylepšení klidně přijmu, ale já zatím nic neplánuju přidávat, protože stávající rozsah pokrývá vše co potřebuji :slight_smile:

2 Líbí se

jen pro jistotu o čem mluvím - skrze UI jde pomocí „tužtičky“ editovat jak samotný plán, tak predikce pro jednotlivé hodiny - je to tam ve schema.

Tzn. jde prostě jen o to toto vytáhnout do HA integrace a umožnit uživatelům si tam zadávat z HA co chtějí

Mam ve svem forku funkcni nastavovani predikci spotreby a vyroby, jen jsem zatim dal nepokrocil, abych to nejak dokazal navazat na planovani bojleru, ktere ted resim pomoci AI.

A kdyz uz jsem to zminil, tak tady je ukazka posledniho popisu proc gemini nastavil:
Ohřev je naplánován na zítřejší odpoledne od 12:00 do 15:00. V této době jsou ceny elektřiny extrémně nízké (kolem 1,50 Kč/kWh) a zároveň se shodují s obdobím, kdy agregátor Proteus plánuje nabíjet baterii ze sítě a kdy je k dispozici částečná solární produkce. Tímto ohřevem bezpečně splníme cíl mít teplou vodu na 17:00 i na večerní hygienu v 19:00. V noci se neohřívá, protože noční ceny jsou výrazně vyšší než odpolední ceny a baterie je v režimu vybíjení do domu, což by ohřev bojleru narušil.

n8n workflow

Díky za rychlou reakci zde ve vláknu a za vysvětlení.

Ve zkratce to vypadá, že to vystihl správně @nijel když napsal:

Takže ekonomicky to smysl dává :smiley:. Provozně ale moc ne, protože se tím za kvůli pár haléřům zvětšuje riziko, že plán nevyjde a budu brát dražší elektřinu ze sítě.

Pokud je tam nulová rozhodovací meze, tedy že “riskne“ kvůli pár haléřům do plusu plán, který je více závislý na predikci spotřeby, tak se prostě občas nutně musí stát, že mu to nevyjde.

Jasně, že pokud je rozdíl v prodejní a nákupní ceně větší, tak dává smysl prodat za hodně a pak v noci levně nakupovat ze sítě. O tom není potřeba diskutovat. Ale když tam jsou rozdíly v desítkách haléřů, tak už je to s otazníkem​:man_shrugging:

Třeba dnes se ukázalo, že to co jsem viděl, když jsem psal komentář byla jen predikce cen, která vůbec nevyšla (nakonec jsou noční ceny o dost nižší, než Proteus čekal) a tak nakonec předělal plán a správně prodal skoro celou baterku do sítě ve večerní špičce.

Bez mučení přiznávám, že jsem si myslel, že moje strategie “prodám méně a nevezmu nic ze sítě“ vypadala při těch malých rozdílech cen jako o parník lepší, ale když jsem to spočítal, ten rozdíl byl docela malý. Sice stále ve prospěch mé strategie, ale skoro to nestálo za řeč, obzvlášť vzhledem k tomu, že já už jsem jen počítal výsledek, kdežto Proteus nemohl vědět, jaká spotřeba opravdu bude.

Stále bych asi byl za to, maličko posunout váhu ve prospěch uchování energie v baterce, když je zisk pod XY haléřů za kWh, ale zdaleka to není tak jednoznačné jak to na první pohled vypadalo.

1 Líbí se

Můžu se zeptat o jaké ceny jde? To je silovka s DPH nebo bez?

Mě jak tahle diskuze, tak předchozí u piva s podobně naladěnými šílenci do automatizace dokopala si to spočítat.

Zkusil jsem vzít asi nejlevnější nabídku o které vím a to tu kterou vysoutěžili skauti.

Tam je buď 2,583 Kč/kWh bez DPH na 2 roky, nebo 3,267 Kč/kWh bez DPH na dobu neurčitou (jen silovka). Bez dvouletého fixu, to tedy cenově nedává smysl.

Když spočítám posledních 12 měsíců, tak mi ten dvouletý fix vychází o 200 Kč levněji, než SPOT. Vzhledem k tomu, že loni byly nabídky výš, tak se kloním k tomu názoru, že se SPOTem je to jako s investicí do akcií. Krátkodobě může SPOT vyjít hůř, ale dlouhodobě vyjde nejhůř stejně, spíše lépe.

Ano, tuhle zimu asi budeme mít o dost dražší, než na fixu, ale věřím, že se to nejhůře v horizontu toho dvouletého fixu přinejhorším vyrovná, spíše na tom budu líp :crossed_fingers:

A sázím taky na flexibilitu, že něco vydělá a ten případný mínus proti fixu dorovná.

2 Líbí se

Osobně mám teď nabídku na 2300/MWh bez DPH a k tomu měsíční popl. jen 65. Je to jen silovka, jak se to obchoduje. Jasně, není to veřejná nabídka a není to fix na 2-3 roky, je to na neurčito, výpovědní lhůta měsíc, takže mohu kdykoli odejít jinam nebo zpátky na spot. V tuto chvíli mi to celkem dává smysl, zejména na zimu, přece jen auto, které je teď největší žrout elektřiny nabíjím převážně v noci a ze slunka stejně přes zimu moc nedostanu.

Je mi jasné, že když u Delty zůstanu jen s prodejem a nakupovat budu jinde, přijdu o flexibilitu, ale ta stejně bůhví jak nevydělává, jak už jsem psal. To jsou jen sliby, že brzy spustíme opravdovou flexibilitu, ne jen tu obchodní a kde nic tu nic. Portál Moje Delta také stále nefunguje - viz. screenshot.

Jako nechci jen kritizovat, je spousta věcí, které fungují dobře, třeba tak hezké a přehledné vyúčtování prodeje elektřiny jsem jinde neviděl. Ale přece jen jsem očekával krapet víc - viz. reklamní slogan na hlavní stránce DG.

Tady poprosím @Prokop o komentář, protože na tom přesně pracuje.

k tomu portálu - koukám do vašeho profilu na moje.delta a je to bez problémů - kdy přesně vám to hodí tyhle chyby? tzn jaké jsou ty reprodukční kroky?

2300Kč bez DPH bez výpovědi a za 65 měsíční poplatek je čistá dotace, je to vlastně ekvivanelent toho, že vám někdo na ulici dá do ruky peníze jen tak - akorát „with extra steps“ :slight_smile: To byste samozřejmě prohloupil to nevzít, protože to jsou prakticky „helicopter money“. Vím, že tohle dodavatelé dělají, že to dotují, když chtějí nabrat zákazníky a pak to většinou nějakému jinému, většímu dodavateli, prodat - nesedí mi tam ale ta fixace, bez fixace to nikdo nechce.

K té flexibilitě - SVRka jsme celou dobu stavěli přes terminál třetí strany - ti nám ale po roce stavění řekli, že už dále nechtějí pokračovat a máme se připojit na ČEPS přímo sami. Je nutné zdůraznit, že neexistuje jediný agregátor se zařízeními na nízkém napětí, který by byl k ČEPSu připojen - je to proto, že ty zařízení se musí certifikovat a všichni certifikátoři chtějí cca 10-20 tisíc za každe certifikované odběrné místo. Musíme se tedy kvůli tomu stát i certifikátorem - vše to jsou administrativní procesy, které se nám daří dělat v tempu jako nikdo před tím - to nám říká i samotný ČEPS atd. ale prostě pořád je to něco, co prokopáváme jako první a tedy je složité něco odhadovat

2 Líbí se

Ty chyby mi to hází opakovaně, naposledy když jsem psal ten příspěvek a teď taky. Reprodukční krok je ten, že na hlavní stránce deltagreen.cz kliknu na tlačítko Moje delta a otevře se mi nové okno s touto chybou.

Jasně, že je to tak, za tyhle prachy je to pohádka a je otázka, jak dlouho to tak vydrží - tím že to není klasický fix na roky dopředu mám já i oni volnost, ale to je v pořádku.

Co se týká flexibility, chápu, že to není lehké, ale tak to řekněte lidem na rovinu - ne na webu slibovat úspory v řádu stovek až tisíců a ve skutečnosti to vlastně nefunguje. A vzpomeňte, když jsem chtěl k flexibilitě přes baterii poskytnout i další výkonové spotřebiče (při DOWN povelu) a dokud jsem si nenainstaloval API třetí strany, tak to nešlo. Sorry, že se tu furt točím na tom API (které bylo slibováno už před více než rokem), ale dle mého je to jediný způsob jak elegantně řídit ty výkonové spotřebiče (zapínání i vypínání podle flexibility) a taky informace o tom, která spotřeba je vlastně nutná a která je jen vytěžování volné solární energie. Znovu se budu opakovat, ale žádný, byť sebelepší algoritmus nemůže něco správně řídit, když je špatně základ a to je predikce spotřeby a výroby. Výrobu ponechávám stranou, to je věštění z křišťálové koule více či méně úspěšné, jako je úspěšná předpověď počasí. Ale informace o spotřebě se přes API předat dá. Já mám v HA integrováno všechno včetně měření příkonu, takže je nereálné, že bych ke každému spotřebiči přidával další Shelly, abyste si to mohli řídit zvlášť vy.

Pokud by mi někdo nabídl 2300 Kč/MWh na rok, tak bych asi taky neváhal.

Jen teda na dobu neurčitou také může znamenat, že až přestane na začátku listopadu svítit, tak to zvednou na 3000 Kč/MWh+ a bude to ber nebo běž jinam :man_shrugging:

1 Líbí se

v tu dobu, kdy jsme o tom mluvili, byla platba za rezervace a aktivace 10x až 15x vyšší než jsou dneska. Toto je můj (myslím si že doživotní) boj - marketing mi stále opakuje, že nejde komunikovat ty věci se všemi těmi detaily typu:

„Je to stovky až tisíce, ale závisí to na tom, jaká je zrovna situace na trhu s flexibilitou, ovlivňují to věci jako nedostatek zdrojů, ale také regulace a zákony například v podobě Alpaca či Picasso, které zpříštupňují trhy s flexibilitou napříč evropskýmoi státy a tedy ze své podstaty zvyšují konkurenci a snižují cenu“ a to jsem vytáhl jen zlomek toho, co všechno má na tu výslednou cenu vliv. Jejich feedback je vždy „průměrný zákazník ma attention span 3 sekundy, tohle si nikdy nepřečte, dej nám jedno číslo“. A přesně takto to vzniklo. Ano, můžeme se bavit o tom, že je lepší být ve všem transparentní a já s tím plně souhlasím - ale i když budete mít nejlepší produkt na světe ale s marketingem „od nerdů“ tak vás převálcuje něco, co není ani z 10% tak technologický vyspělé, ale za to má „populistu“ co to dokáže ve třech slovech prodat i člověku po lobotomii skrze pár hesel a čísel, co si vycucal chvíli před tím z prstu. Tzn. to co funguje na vás nefunguje na většinu populace a vice versa. Dokud nebudeme mít hyperpersonalizaci ve smyslu že každý zákazník uvidí svojí vlastní verzi webu a verze co je jen a jen pro něj, tak vždycky toto co kritizujete bude vznikat.

Chápu to API kvůli těm vlastním predikcím, ale viz co píšu výše, je možno to dokázat skrze tu funkci „tužky“ a skrze tu integraci do HA. Pokud se toho nikdo nechytne, tak to nechám „zvibovat“ Clauda, není to nic složitého.

Tak ty chyby už by to nemělo házet - konkrétně vás chytal náš FW, protože máte v cookies jako název poskytovatele „Select System Infrastructure of Sumperk region“ a jemu se nelíbil ten „SELECT“ že je to pokus o SQL Injection :slight_smile:

Hezký problém :smiley:

1 Líbí se

Přidat do integrace to problém není. Problém je, že si musíme domýšlet jak vlastně API funguje. S dnešními nástroji je to podstatně jednodušší než když jsem integraci začal dělat, ale stejně je to občas hádání, protože ve webu prostě nevidím všechny možné situace nebo dostupné hodnoty. Chápu, že to je interní API, které se může kdykoliv změnit, ale nešlo by přesto k němu zveřejnit nějakou dokumentaci?

@bender šlo by ? nebo třeba do DM či mailem, ať to nevisí tady pro celý internet

Já bych dokumentaci také ocenil. Nějak mě už nebaví reverzovat chování a kód nebo koukat do cízích hadů z HA. Přijde mi slušnější použít otevřenou dokumentaci, a dokonce i pochopím, že ji dvakrát do měsíce změníte (no dobře, to už bude na pozvednuté obočí), tudíž nebude garantovaná.

nechtel by ses o tvuj fork podelit? vypada to jako presne neco co bych programoval…
a kdyz uz jsi tomu venoval cas, tak at ja nemusim zacinat znovu.
A automatizace s AI vypada huste, funguje ti to spolehlive? Ja se takhle snazim nechat nabijet auto, ale ke spolehlivosti to ma daleko.

uz jsem zviboval … radoslavius/proteus-api-ha: Proteus API HomeAssistant

2 Líbí se

Nechal jsem popsat i vse ostatni co pouzivam vcetne ukazkovych flow:
radoslavius/n8n-bojler-proteus

2 Líbí se

sorry za pozdní re.

Silovka s DPH, stejně jako Patrik jsem měl neveřejnou nabídku za 2,3 bez DPH myslím že to byl fix na 2 roky. Plus veřejné jsou kolem těch 3,2-3,5 s DPH.

Jako jo, já tomu pořád věřím, že dlouhodobě to asi vyjde spíš lépe, jinak bych už tu nebyl :slight_smile: Jen to teď bolí víc, no.

U mě je problém, že mám jen spotřebu, takže mi to nemá co dorovnat, jen moje snaha o nějaké posuny ve spotřebě doma, což jsou spíš minoritní věci - topení moc neposunu.