neco takovyho bych potreboval:
Na COP mám nějaké grafy odhadu v manuálu k TČ. Jinak mě TČ ukazuje aktuální či průměrnou za TUV a topeni. Bohužel ta aktuální nejde po Rs485 vyčítat. Musel bych vložit do systému kalorimetr, ale nechci dělat další odpor v okruhu TČ Aku. Tedy zatím zaznamenávám občas hodnoty zda grafu výrobce odpovídají. Předpoklad je, že do 0*C to budu mít lehce nad 3. Tam už bude voda do AKU teplejší. Topim radiátory.
Zdravím,
taky jsem se teď chvíli zabýval otázkou, zda / kdy je s TČ výhodnější topit přes den, kdy má lepší účinnost / COP, versus v době nízkých spot cen (pokud se ty trefí do noci kdy je chladno). Posílám pro info, třeba se to bude někomu hodit.
Počítal jsem to nahrubo z tabulkových COP dat pro TČ Toshiba Estia 6kW (tipuju, že u jiných to bude dost podobné). Uvažoval jsem teploty od -10C do +12C, ignoruju “extrémy” - opravdu chladných dní za topnou sezónu moc není, i když možná teda spíš jak kde
Jako hrubý závěr mi z toho vyšlo, že při teplotě topné vody 35C, a při rozdílu venkovních teplot 10C, bude TČ “vyrábět” při nižší venkovní teplotě (v noci) zhruba o 25% tepla méně než při vyšší (ve dne).
Při teplotě topné vody 45C je to docela podobné, při teplotě topné vody 55C (ta je zajímavá hlavně pro ohřev TUV zásobníku) je to kolem 20% úbýtku výkonu (tam je ovšem celkově účinnost hodně mizerná, hlavně při nízkých teplotách, a ještě navíc TČ třeba při -10C už ani není schopno dosáhnout výstupní teploty 55C).
S tím lehce souvisí i otázka, zda a o kolik je výhodnější topit raději více hodin na nižší teplotu vody, nebo méně hodin na vyšší teplotu (asi hlavně když máte radiátory a ne podlahovku). Z porovnání COP mi to nahrubo vychází, že při topení na 45C dodá TČ asi o 20% tepla méně, než při teplotě vody 35C.
Pavel