Dobré ráno, všiml jsem si, že zmizela nabídka pokročilého nastavení (nabíjení a vybíjení).
Tohle nastavení mi přišlo vhodné, protože se ničí méně baterie. V mém případě mám baterie Polyontech US5000, které uvádí, že se můžou zatěžovat 1C trvale. Většina ostatních výrobců doporučuje trvalé nabíjení/vybíjení na max 0,5C, což je dáno chemickým procesem uvnitř baterie. Tímto nastavením šlo proměně měnit posílání energie do sítě podle aktuální spotřeby, což mi přišlo dobrá možnost, jak využít maximální vybíjecí výkon dle doporučení. Nyní můžu snížit maximální přetok do sítě.Má to nějaký důvod schování této možnosti?
Zdravím,
také se přimlouvám za vrácení zpět. Měl jsem nastavený maximální nabíjecí i vybíjecí výkon na cca polovinu maximálního co tvrdí BMS, aby se méně “huntovaly” baterie, a vyhovovalo mi že toto nastavení se týké jen Proteova plánování a chování, a na měniči to mohu nechat bez omezení pro ojedinělé případy jako různé špičky a pod.
To nastavení omezení nabíjení a vybíjení udělejte přímo na FVE (bohužel teda u Victronu není možné nijak omezit vybíjecí proud, jen nabíjecí).
To schované nastavení nic nelimitovalo, byla to jen hodnota, která se používala pro plánování Protea, jak rychle dokáže nabíjet a vybíjet - aby věděl kolika energie dokáže dostat do nebo z baterie v rámci dané hodiny, ale na střídači to nic nenastavovalo - proto jsme to dali pryč, protože teď už to prakticky téměř všude vyčítáme automaticky a pokud si ten limit změníte přímo na FVE, vyčteme správně i ten limit.
Přiznám se, že mi to takhle funkce vyhovovala. Nastavil jsem, aby Proteus plánoval vybíjení o trochu méně než je 0,5C. Nabíjecí proud mám nastavený přesně na 0,5C na Victronu.
Výhoda byla, že se méně huntovaly baterie. Když se zvedla spotřeba domu, tak Proteus o to méně posílal do sítě, protože viděl, že se vybíjí rychleji. Pokud nastala flexibilita, tak se pustila další energie navíc na maximální povolený přetok.
Pokud svítilo přes den, tak se posílal maximální povolený přetok.
když si nastavíte ten limit přímo na FVE, bude to takto fungovat i nadále - my si to vaše nastavení vyčteme a Proteus s ním bude dále pracovat
Zdravim, na toto tema mam asi problem a Proteus pocita, ze dokaze ze site nabit baterii vyssim vykonem nez tomu opravdu je. Mam stridace Multiplus 48/3000 a nastaveny vykon nabijecky 30A z maximalnich 35A. Nabijim maximalne cca 4,5kW.
Pri tomto vykonu nabijeni jsem se v noci ve 3h dostal z 15% na 38%. Proteus planoval na 51%.
Bud je to tim, ze pocita se spatnym maximalnim proudem nabijeni, nebo to souvisi nedavno rozssirenou baterii z 3x Pylontech us3000c na 5x. Kapacitu baterie jsem ale v Proteovi upravoval.
Dekuji
za kontrolu co je spatne.
tohle by se mělo už brzy opravit - začínáme nově vyčítat i max hodnotu chargeru pro nabíjení ze sítě (tedy ten limit na straně střídače) a reflektovat to do plánu - bude to nasazeno v následujících dnech
Super, diky za info a je fajn, ze o tom vite ![]()
tak už je nasazeno, dejte vědět zda už to je u vás ok
Super diky, budu sledovat. Melo by to u me nabijet max 24% baterky za hodinu (dnes v noci mi hodinu nabijelo, muzete kouknout v datech), takze uvidim, co budou rikat predikce.
Edit: no asi to uplne nesedi. Viz 23hod. nabiti z 15% na 71% urcite ne ![]()
Taky mi připadá, že to nefunguje správně, za hodinu nabiju cca 25%, Proteus si teď na noc myslí, že zvládne 38%:
Max charge current mám nastavený na 180 A (což je to co to reálně omezuje, měniče mají max 210 A a BMS hlásí CCL 370 A).
Tak to je 4te nastaveni co ovlivňuje výkon nabíjení u victronu - doplníme ![]()
Hmmm, tak jsem zjistil ze to trvá až týden než se tam promítnou ty nové limity - je to proto, že victron sem tam posílá nesmysly (nuly a nebo naopak hodnoty v řádu megawatt) a proto tam mame filtr skrze percentily abychom ořezali tyhle nesmysly (jop, je to skvělý delat workaroundy na všechny tyhle problemy přímo ve FW těch střídačů) a tudiz to chvilku potrvá než se tam dostane ta nova hodna ![]()
Zdravím,
Ano, a to že se ty hodnoty používaly právě jen pro plánování Protea bylo přesně jak mi to vyhovovalo. Mohl jsem to nechat na FVE bez omezení, nebo třeba s o něco vyššími limity (pro ojedinělé případy), ale pro plánování to krásně dovolovalo vyladit v jakých mezích se Proteus bude snažit. (Nějak mi uniká, co se odebráním těcho nastavení zlepší, když to navíc bylo pod pokročilé nastavení, použilo se jen když si to někdo vyplnil…)
A druhá věc, k "teď už to prakticky téměř všude vyčítáme automaticky " - to zdá se úplně nefunguje. Nastavil jsem si např. nyní na FVE “max. discharge current” na 120A, ale Proteus stále (dle záložky Stav zařízení) vidí max. nabíjecí výkon 10.4kW (místo zhruba 6kW). Zdá se, že to bere z hodnot co hlásí BMS baterie. Nebo hodnota co si vyčítá je jiná a jen není pod Stav zařízení vidět ?
Pavel
už to bude brát i tohle nastavení, dneska se na tom pracuje, pak to hned nasadíme.
Sebrali jsme to proto, že tam nemalé množství zákazníků něco dalo, jako třeba nulu, nebo prostě nesmysl, a pak nás hejtovali na telefonní lince, FB atd. že to nefunguje a je k to “k ničemu”. Tohle bohužel stojí spousty peněz na lidech, kteří jim musí pořád dokola odpovídat, že nastavili něco, čemu nerozumí a pak si stěžují, že to funguje špatně.
Tzn. bereme to pryč, protože to způsobovalo spousty nákladů na naší straně kvůli tomu, že lidi obecně nejdříve nadávají a pak teprve přemýšlí (resp. spíše jen nadávají, do kroku dva se neobtěžují přesunout :)). Současně není možné dělat složité konfigurace tak, že někdo to tam má a někdo ne - to je spousty práce pro minimální hodnotu, místo toho můžeme udělat vždy něco mnohem hodnotnějšího.
ale ať to neberu jen z té negativní strany - ten důvod je i to, že to dokážeme už u všech střídačů vyčíst automaticky a není potřeba to zadávat (až na tuhle jednu hodnotu co nám utekla u Victronů :)) a tudíž to umožňuje zjednodušit to rozhraní a neptat se na věci, které si můžeme vyčíst automaticky - sníží to i počet dotazů, co to je za nastavení a co tam mají dát.
tu možnost omezení výkonu chápu, ale jak jsem psal, to je stále možno udělat skrze nastavení přímo ve VRM - přesně jak jste to udělal a my to budeme reflektovat (jen vyčítáme limitaci na jednom místě, ale ono se to dá limitovat na dvou místech, bude doplněno už příští týden)
Jasně, děkuju za info i za doplnění toho vyčítání.
Zdravím, i po více než týdnu, dle mého plánuje stále více, že těch 30A, co mám povolené na střídači (obvykle 24%/hodinu nabíjení), Proteus počítal nabít 37%/hod.
ještě není nasazeno - dělali jsme tam nakonec větší refactor toho jak se to celé počítá (je rozdíl mezi aktuálním dostupným výkonem např. pro flexibilitu vs s čím má pracovat Proteus pro plánování jako nominální výkon) - dám vědět hned jak bude nasazeno
Tak už jsme to nasadili, našli další problém, opravili, znovu nasadili a teď už to snad je správně ![]()
Dejte vědět, zda to za vás sedí ![]()