V noci jsem nastavil Scheduled charging na Tesle od 2:15 do 4:45. Jenže měl jsem v Proteus zvolený “Normální provoz”, aby se auto nabilo. Nabíjení pak proběhlo bez potíží.
Ohledně fix na udržování mode 7 – to jsem s režimem “Šetření energie v baterii” otestoval teď v 11:15 a nabíjení se spustilo přes Scheduled charging na Tesle. Vypadá to hodně slibně. Supr práce.
Nastavím nabíjení i dneska v noci zase od 2:15 s režimem “Šetření energie v baterii” a otestuji i noční provoz.
Děkuju moc, že to takhle flexibilně řešíte a hledáte cesty k vylepšování.
Omluva, včera jsem nestihl ty dva testy. Byl jsem v práci až do 23:00 a tak jsem se na to chystal dneska. Jsem doma na home office.
a, ohledně Scheduled charging na Tesle při svícení sluníčka. Teď mi dává FVE kolem 1 kW (moc nesvítí). Nicméně můžu případně otestovat.
b, jak se nabijeni EV chova, kdyz mate zapnuto Nabijeni baterie v Proteovi – zkuste cilove procento dat stejne jako aktualni stav baterie. Nebo o 1% nizsi. Nebo vyssi.
jako jestli to opravilo to, že už správně držíme ten mode 7 kontinuálně a nenecháme ho vypadnout každých 10 minut abychom ho během pár vteřin vrátili zpět, tak budu sám překvapen, protože absolutně netuším, proč by to mělo problém s nabíjením vyřešit
Dnes v 11:15 jsem testoval nabíjení při aktivním režimu „Šetření energie v baterii“ a poprvé po delší době proběhl úspěšný start přes Scheduled Charging v Tesle.
Posledních pár týdnů se v tomto režimu nabíjení vůbec nespouštělo, takže to vypadá, že úprava Mode 7 opravdu pomohla.
Asi dříve Mode 7 každých pár minut padal nebo se přepínal, což zřejmě přerušovalo komunikaci mezi měničem a EV Chargerem. Možná tedy byla „chyba“ v nestabilitě Mode 7.
Po stabilizaci režimu teď handshake mezi zařízeními zůstává aktivní a nabíjení se bez problémů spouští.
Tak uvidíme, budu sledovat. Ještě jednou díky za pomoc a rychlé reakce.
@David – Zdravím Davide,
tady hlásím, že se problém bohužel znovu objevil.
Poslední dny se Scheduled Charging opět nerozběhne, když je aktivní režim Šetření energie v baterii.
Chování je stejné jako před opravou, co jsme tady řešili v říjnu – wallbox zůstane ve stavu „Připravuje se“ a nabíjení nezačne.
Když přepnu na Normální provoz, nabíjení proběhne bez potíží.
Nevím, jestli se zezadu něco neměnilo (firmware / logika Mode 7), tak dávám vědět, jak jsme si minule psali a minule se podařilo vyřešit.
Kdybych mohl udělat nějaký konkrétní test, rád pomůžu.
Možná bych na to navázal dotazem. Taky nabíjím solax wallboxem - enyaqa. S nabíjením v fast modu při nastaveném “šetření energie v baterii” jsem problém neměl.
Ale pozoruju, že když se mi nabíjení auto trefí do nabíjení baterie tak docházím nekonečnému přepínání wallboxu mezi “fast” a “stop”. Ve výsledku se auto nenabíjí a jen “střílí” relé ve wallboxu. Předpokládám že to je z toho důvodu, že odběr nabíjení baterky a auta (plus spotřeba domu) je v součtu je vyšší než “Main breaker limit”, který je nastavený v solax wallboxu.
Upřímně vlastně nevím jak to řešit. Jsem sám kdo má tenhle problém?
Victron snižuje nabíjecí výkon baterie pokud by došlo k překročení limitu jističů a tedy nesplní náš command na nabíjecí výkon, pokud se to potká s tim nabíjením auta. S Victron wallbox pak dokonce i snižuje proud wallboxu pokud je to stále potřeba aby nedošlo k překročení (třeba kvůli jine velké spotřebě v domácnosti)
Každopádně solax wallbox uz pracujeme na řízení a tohle “potkávání se” nabíjení baterie FVE a EV budeme hlídat automaticky a případně upravovat nabíjecí výkony obou tak aby to nepřekročilo jističe