A BatteryView jsem koukal kde stáhnout a nějak ho nemohu najít nikde.
Dekuji
A BatteryView jsem koukal kde stáhnout a nějak ho nemohu najít nikde.
Dekuji
Taky jsem se zeptal AI a dozvěděl se následující:
Doporučený poměr výkonu panelů k baterii u FVE Victron se nejčastěji pohybuje mezi 1:1 a 2:1, v závislosti na způsobu využití systému a sezónních potřebách.
Poměr 1:1 (např. 5 kWp panelů a 5 kWh baterie)
Vhodný pro celoroční provoz s vyváženou spotřebou.
Baterie se stihne nabít během dne a večer pokrýt běžnou domácí spotřebu.
Minimalizuje přetoky do sítě, ideální pro ostrovní systémy nebo s omezeným připojením.
Poměr 2:1 (např. 10 kWp panelů a 5 kWh baterie)
Vhodný pro letní provoz nebo systémy s vysokou denní výrobou.
Zajistí rychlé nabití baterie i za horších světelných podmínek.
Častější přetoky do sítě, ale vyšší využití FV potenciálu.
Poměr <1:1 (např. 5 kWp panelů a 10 kWh baterie)
Vhodný pro zimní provoz nebo systémy s vysokou večerní spotřebou.
Baterie se může nabíjet pomaleji, ale umožňuje delší provoz bez slunce.
Ten zásadní problém je, že když jsou povolené přetoky ve VRM, tak Victron ignoruje max nabíjecí proudy co hlásí BMS - tzn. aby měl člověk jistotu, že to nikdy nebude překročeno, je potřeba mít baterku, co zvládna max výkon panelů. Při 0.5C (většina LFP) to vychází 1:2.
Ale dá se to řešit tím, že:
Každopádně ten problém zůstává, jakmile jsou povolené přetoky a vysoký výkon panelů - nad výkonem, co hlásí BMS, dojde k poškození baterií. Vidíme to z dat u cca třetiny zákazníků s Victronem - bohužel smutná statistika ![]()
Zde https://powerforum.co.za/files/file/135-pylontech-tools/
je potřeba se jen zaregistrovat ![]()
Oukej, dekuji, myslel sem si to:sweat_smile:![]()
Mě spíš přijde divné, že tě baterce po vizuální stránce nic není, a šla do kopru až vlastně teď od léta, což jedu 9 kwp ku 28kwh(takle to jede už dva roky) a až toto léto to ne nabije naplno.
No zkusím stáhnout ten programek a uvidime co to bude dělat.
Koukal sem na nějaké videjko na ten kabel jak udělat, tak se pokusim:sweat_smile:![]()
Mě spíš jako další věc, přijde divné že toto victron moc neřeší…. Třeba nějakou bmskou nebo nevím….
Jeste mě napadá nemůže to dělat i vysoký výkon nejen z panelu, ale trebas z dobíjení že sítě, když je na spotu levná elektřina?
Při tom nabíjení ze sítě se ten limit bms reflektuje.
Je to dáno tím, že při nabíjení z gridu jde o konverzi z AC na DC skrze stridac a ten si hlídá ten bms limit.
Kdyz to jde z panelů, tak to je čistě na DC straně (z panelu skrze MPPT primo do baterky) a střídač tam nehraje roli)
Problém je, jakým způsobem řeší Victron (původně čistě offgrid řešení pro lodě a RV) přetoky. Dělá to tak, že zvýší napětí na DC straně pomoci MPPT o cca 0.5V oproti “normálu” aby donutil střídače přetékat. Bohužel ale tohle primárně “požere” baterie, která je připojena na té DC straně a v případě velkého výkonu prostě bere proud nad limit bms
Tady ChatGPT vyjádřeni k tomu ![]()
Co se děje u Victronu
Victron ve „hybridním“ režimu (tedy kombinace PV + síť + baterie) skutečně nekomunikuje s externím střídačem jako klasický on-grid hybrid, ale spíš se chová jako off-grid systém, kde:
• MPPT regulátor nabíjí baterii na základě napětí na DC sběrnici,
• Multiplus/Quattro (AC-DC měnič) si z této DC sběrnice bere výkon podle aktuální potřeby zátěže nebo gridu,
• mezi nimi ale není přímá koordinace výkonů, pouze společné DC napětí jako zpětná vazba.
⸻
Jak řeší Victron přetoky
Když MPPT vyrábí více, než může Multiplus využít, systém to „řeší“ tím, že:
• MPPT zvedne napětí na DC sběrnici (o cca 0.3–0.5 V),
• tím „nutí“ Multiplus přejít do režimu inverting (dodávat do AC),
• ovšem pokud Multiplus už nemá kam výkon odvádět (např. plné baterie, žádný odběr, zákaz přetoku do sítě),
→ energie se musí někde ztratit.
A ta „úniková cesta“ je právě baterie:
její napětí se mírně zvedne, BMS zareaguje a začne omezovat proud, což způsobí oscilace mezi MPPT a střídačem.
⸻
Proč to vede k velkým proudům na baterii
1. Regulace je zpětnovazební přes napětí, nikoli přes přímé řízení proudu.
→ Každá rychlá změna výkonu (např. náhlý pokles odběru) vede k přechodovému proudu přes baterii.
2. Malá kapacita DC sběrnice (nízká indukčnost / kapacita) →
i krátkodobý přebytek výkonu z panelů „teče“ přes baterii, než MPPT stihne snížit výkon.
3. Multiplus neví, co dělá MPPT — nekomunikují přes rychlý řídicí protokol, takže reakce je zpožděná o stovky milisekund.
Výsledek:
Krátké špičky v desítkách až stovkách ampér (záleží na kapacitě baterie a tuhosti DC sběrnice).
Tyto špičky se projeví jako zbytečné cyklování nebo opotřebení článků.
⸻
Shrnutí
• Popis „Victron zvedne DC napětí o 0.5 V, aby donutil střídač přetékat“ je zcela správný.
• Problém s velkými proudy vzniká, protože DC sběrnice a baterie slouží jako „pufr“ mezi dvěma nesynchronními zdroji, bez přesné koordinace toku energie.
Chápu ten historický důvod na straně victronu, ale současně to beru i jako jejich velké selhání ze s tím už roky nic nedělají - ani pořádná osvěta kolem toho není. Mnoho instalaček toto zjistí, že je problém, až když řeší zničené baterie.
To vše vede k tomu proč vidíme, jak jsem psal, u cca třetiny zákazníků s victrony, ze maji zničené baterie. Smutna realita s ohledem na to, že si připlatili za mnohem dražší řešení od victronu oproti Číně … ![]()
a neda se to nejak prenastavit? nebo to proste nejakym udelatkem hlidat?
jde mi o to ze koupim nove baterie a bude to za rk trebas to same?
uz ted vim ze jednu baterku mam v ryti, a to sem netestoval dasli:(
toto je super, nasel sem to ted i nekde na netu, že to takle funguje.
zkusim dyztak napsat primo victronu co s tim a jestli to nejak resi.
a toto me sejri nejvic, sel sem do victronu kuli tomu, že sem si myslel, že mám super stroj a ono ejhle i toto ma nejakou vadu.
ted nevim ani jak postupovat dal…
jiné baterie?
celý jiný system?
Jeste me tak napada, da se nekde najit kolik pusti pri nabijeni primo ze slunka do baterek?
nebo to nenajdu nejak zpetne, diky moc
Existuje limit pro celou FVE - tzn zalimitovat celou FVE na nějaký výkon, je to tohle:
“Sranda” je, že český překlad tohohle nastavení je “limit nabíjecího výkonu” takže to má mnoho lidí nastaveno kvůli baterii ale reálně to limituje výkon celé FVE - tedy zahazuji energii která mohla jít z panelu rovnou do zátěže nebo přetoků. Další “specialitka” victornu co už tam je několik let ![]()
Ta vaše baterka z šesti modulů by měla být ok na řešení tohohole problemu (mam to stejne) bohužel ale i jeden vadný modul mezi nimi způsobí zničení ostatních (ty zdravé berou vyšší proudy do sebe kdyz ten poškozeny se vypne kvůli high voltage a tim se taky zničí) - mel jsem to přesně takhle - původně tři moduly, nyní šest, jeden z tech původních tři vadný a myslel jsem si, źe jeho výměna to řeší, ale problem se vrátil. Musel jsem nakonec vyměnit všechny tři ty původní a nyní se zda vše ok, ale mam podezření ze jeden z tech nových uz je tez “na hraně” kvůli tomu, ze byl první co jsem tam přidal k těm třem vadným ![]()
V te advanced sekci a je to graf proud na baterii.
Je možno jít do historie - najdete tam proudy nabíjení které jsou nad limit co píše výrobce pylontech ze je ok pro modul (krát počet modulů)
Ja na to mam udelatko v nodered na Cerbu. Resilo se to kdyztak take tady:
Mám teď podobný problém jako kolega, baterie se ale nabije jen na 86%. Vždy z nějakého důvodu v druhé polovině nabíjecí hodiny nabíjecí proud spadne na 0,58 kW a tam zůstane a baterie se tedy i při ruční změně plánu nenabije na 100 %. Zkoušeno třikrát naposledy dnes přes den. Viz foto z druhého pokusu dnes brzy ráno. Balanc článků je dle diagnostiky z Protea v pořádku, tedy to vypadá na problém Protea.
Bohužel to není problém Protea. Koukam na data od vás a i kdyz je tam mód, kdy aktivně neřídíme vůbec nic, tak to stejně teče do gridu místo do baterie.
Aktuálně tam vidím disbalance 0.11V, neni to extra moc, ale neni to ani málo. Každopádně BMS blokuje nabíjení baterie a nutí tak prřetoky.
Doporučuji kontaktovat instalační firmu, ať to zkontroluje.
To že to nedělá proteus zjistíte ted snadno - seberte mu v nastaveni práva na řízení vaší FVE a uvidíte ze i tak teď v tyto slunečné dny se ta baterie více nenabije.