Minimální SOC baterie

Přiznám se, že mi to hlava nebere. Rezerva 10% - z čeho? Z mSOC? Takže při mSOC 50% je 10% z 50 vlastně 5%, z 30 je to 3? Nebo je to vždy 10% ze sta? Oč jednodušší by bylo tam dát parametr “soft mSOC”, který si každý nastaví jak chce. Třeba na střídači budu mít 40%, ale soft klidně 60% - Proteus ať cíleně nevybíjí pod 60%, ale v případě flexibility ať klidně jde až na těch 40%. Bylo by to jasné a těžko by se někdo vztekal, že se mu používá jen do 60% baterie, když si to tam sám ručně nastaví.

Co se týká ESS#1, nechápu celý ten humbuk kolem toho a všelijaké hacky, které stejně nefungují. Několikrát se mi už stalo, že maje mSOC na 50% (přes zimu) se mi snižuje mSOC nějakým hackem na 49 - baterie se samozřejmě vybíje na 49, pak se sníží mSOC na 48 atd. až to dojde na 45, kdy se zase nastaví mSOC na 50 a nabíjí se to plným výkonem ze sítě za draho. A pak zase dokola - není to zbytečné? Nechte tam klidně tu hlášku ESS#1, ale už se to dál nevybíjí a udržuje na mSOC.

Dále mám připomínku k zimnímu provozu. Jistě víte, že SOC je u LifePO baterií vlastně jen takové číslo vycucané z prstu, které nikdy moc nesedí. Je tedy potřeba jednou za týden / za dva baterii dobít do 100%, aby se to SOC “zkalibrovalo”. Že to nedělá Proteus - OK, ale když si to tam nastavím ručně, tak to vlastně taky nefunguje. Konkrétně 19.12.2025 jsem měl nastaveno od půlnoci nabití na 90% a od 1 hodiny na 100%. Výsledek byl, že od 1 hodiny se snížilo nabíjení ze sítě na 1,3 kW a do 100% to vlastně nedojelo. Až jsem pak ráno vypnul řízení a dal baterii dobíjet ručně, dotlačilo se mi tam ještě 5kWh do konečně plného nabití. To by bylo vhodné nějak pořešit.

Vím, že můj příspěvek je poněkud dlouhý, ale ještě zmíním jednu podivnou věc, kterou nechápu z dnešní noci - od 3 hodin je dobíjení ze sítě do 81% a pak od 4 hodin do 79% - zde mi taky poněkud uniká smysl.

Já to pochopil tak, že to nastavení rezervy je v “procentech ze 100”, tedy přesnější popis by byl že je to v “procentních bodech”, nikoliv v procentech.

Jinak za mne je to takto v zásadě ok - výchozí je tam rezerva 0, kdo vleze do pokročilého nastavení a zvedne si to tak snad ví co dělá a nemusel by zatěžovat support.. Proto bych se přimlouval, aby když už je omezena max rezerva co jde nastavit, aby to bylo třeba aspoň na 20 místo 10.

Pavel

Poprosím @Anna a @Prokop o odpověď

@Prokop mě doplní, ale co se toho plnu nabíjení týče, tak plán byl nabít na 81% ale mezi od 3:00 do 4:00 se stačilo nabít jen na 76% - dle mého kvůli tomu, že ta baterka byla mírně “podchlazená“. Děláme přepočet plánu každou hodinu, je to ale cca 5 minut před koncem hodiny a pro výpočet používá aktuální SoC - které v tu chvíli bylo 73% - s ohledem na mírně vyšší cenu v další hodinu a mírné změně predikcí tak spočetl, že už není potřeba nabíjet na těch původních 81% ale jen 79%.

TLDR - nabíjecí výkon co hlásí vaše BMS neodpovídal realitě a nestihlo se to nabít na to žádané procento a následně došlo k mírné úpravě predikcí/plánu a už nemířil na 81% ale jen na 79% (toto dělá naše simulování toho, že ta predikce spotřeby může dopadnout nakonec jinak a testuje je to jak moc citlivé je to pak z ekonomického pohledu, protože všechna energie co by zůstala v té baterii navíc než se spotřebuje je pak pro vás ztráta)

Díky, na to jsem čekal, protože vcelku pravidelně mi došla baterie v poslední nejdražší večerní hodině.

Zdravím - odpovídáte na tu úplně nejméně důležitou věc, kterou jsem zmínil jen tak na okraj, ale chápu. Zásadní problém je pro mě to dobíjení do 100%. Dnes opět stejná situace - přes den drahá elektřina, tak Proteus správně naplánoval nabití na 100% - viz. plán dole. Ve 2 dobití na 65, proběhlo v pohodě, pak ve 3 plán dobití na 97 - to sice dobilo jen do 95, ale taky v pohodě. Ale pak bylo ve 4 a v 5 dobití do 100% a to už prostě nedošlo, protože ta metodika dobíjení do plna je prostě špatná. Jak už jsem psal, SOC je jen číslo a to dost nepřesné se vzrůstající dobou od plného nabití. Stav zařízení v Proteovi sice píšou, že byla dnes baterie plně dobita, ale to není pravda - 100% nabití tam nebylo. Každopádně od těch 4 se snížil setpoint, takže i proud do baterie, čehož výsledek je, že se prostě do plna nenabije - viz. další graf. Napětí baterie se také ke svojí maximálce 56V vůbec nepřiblížilo - viz. další graf, ale chápu, že podle toho se nepořídíte, když nevíte na kolik mám nastavenu BMS. Asi nejjednudušší by bylo prostě při plánu nabití na 100% neomezovat setpoint na vypočítanou hodnotu, ale nechat tu baterii prostě dobít se do plna.

Je potřeba to přepnout do manuálu a dát “nabíjení ze sítě“ - v tomhle módu se neřeší regulace výkonu nabíjení na dané procento ke konci hodiny, ale nastaví to na max a dále už to neupravuje.

Každopádně to pravidelné nabíjení spustíme v nějaké základní MVP podobě - jelikož to bude relevantní ještě tak cca 2 měsíce a následně pak až zase “za rok“ tak není prostor se všemi “cingrlátky“ a uděláme to quick&dirty v následujících dnech/týdnech - bude možno si nastavit aby to jednou za týden nebo dva nabil a držel na 100% max výkonem - bude to pevně neděle a v ní nejlevnější hodina (a následně držet 4 následující hodiny nabito). Nebudeme teď řešit jak to správně napasovat do plánu, protože to je ta složitá část, které dle devu je minimálně na 14 MD práce + testing, což by z toho udělalo delivery v březnu, kdy už to bude všem jedno :slight_smile:

3 Líbí se

K tématu dobití ze sítě: Já navrhuji, aby se (ve Victronu) cílové procento nastavilo v danou hodinu zároveň i jako mSoC. Mám nekvalitní grid a Victron se neustále snaží shapeovat, takže “jen” vynucený tok ze sítě neudrží (nezřídka i trochu dodává) a to plánované % nabití mi nestihnul snad nikdy . Naopak když má moc velký rozdíl skutečného nabití od ESS1, tak si tok dobití drží na maximu sám.

dříve jsme to dělali skrze mSoC, ale je tam jeden velký problém, který nakonec způsobil, že jsme to opustili - když zvedneme mSoC na to cílové procento SoC, bude se tam pouštět i ESS#1 a tedy dobíjet ještě 3% nad to. Pokud ho nastavíme 3% pod cílové SoC, je to stejný efekt jako teď a tedy vám to nepomůže. :confused:

Kdyby chybělo 3% tak si budu chrochtat . Podle toho v jakou dobu a jak velký rozdíl je naplánováno do cílové nabití, tak mi chybí i desítky %. Jak to vidím ve WebGUI, tak tlačí do baterky např 4kW, náhle spadne ( a často i krmí spotřebu z baterky) a po chvilce začne nabíjení zase šplhat na Proteem poslanou hodnotu, zase spadne a tak dokola. Takže spočítané “tlačení ‘ jede jen třeba 25% dané hodiny a to už prostě nejde dohnat.. Kdežto když posunu mSOC, tak nebere síť v potaz a tlačí kontinuálně i s dopočítánim spotřeby. Dnes bylo naplánováno nabití ve tři. Plán z 15% tuším na 66% a považuji za velký úspěch, že z cíle chyběly 4% :partying_face: nemáte statistiku, jak se daří plnit plánované nabití u ostatních zákazníků? Jestli jsem sám, tak to pravda nemá cenu řešit… Ale ještě mne napadlo, tě to samé přenastavení mSoC by mi pomohlo při aktivaci flexibility - měl bych jistější “sosaní”.

děje se to prakticky jen u vás - resp. u všech, co mají stejně studenou baterku jako vy :slight_smile:

máte tam limit kvůli teplotě (podchlazená), který se ale správně nereflektuje do toho, co hlásí vaše BMS (hlásí více, než reálně povolí) - koukám, že tam nemáte klasika Pylontech, ale něco jiného, co to hlásí vlastní komunikaci skrze CAN.

Nastavte si zde proud, který odpovídá realitě vaší baterie (protože to co hlásí BMS neodpovídá realitě)

my tuto hodnotu též čteme a pak používáme pro výpočet výkonu nabíjení - pokud to bude menší než to co hlásí BMS, použijeme tuto hodnotu pro výpočet - tím by se to mělo zpřesnit.