Nekdy se stane, ze flexibilita se pocita podle toho, co se mi pise v Proteovi, ale ne podle skutecnosti.
Priklad 14.10, jestli si to jeste pamatujii:
Proteus pise flexibilita 19:37-19:44, ale realne to bezelo 19:37-19:47.
Nekdy je to par sekund — fajn. Ale nekdy je to uz znat.
Měření distribuce jde po 15ti minutách celkový objem energie - ty naše příkazy nejedou nikdy celých 15 minut, takže je potřeba to pak interpolovat, což bude mít vždy nějakou chybu ten přístup.
Plus teda flexibilitu počítáme oproti baseline a na zařízení (baterie) takže pak je to měření distribuce dle mého úplně nepoužitelné
Jasně já souhlasím. Ale pokud mám “téměř 0 spotřebu” několik desítek minut před a po Flexibilitě a DG má ve vyúčtování odběr 2,08 kWh a kompenzuje v aktivaci Flexibility 1,59 kWh, tak asi nesedí měření nebo právě časové okno, jak píšete asi se “protáhla doba” aktivace ať už dopředu či dozadu. Jen pro info jsou to cca 2,94 kW po dobu 10 min. To je rozdíl 31%.
Třeba “zelené okénko” 9:00h celkem sedí, liší se jen o 6%.
Tím nechci hanit DG, naopak, je úžasný jak to umí propočítat v tak velkém počtu odběratelů. Prostě jen upozorňuji na anomálie.
Tak že všechno je jinak. Sluníčko v neděli svítilo, výroba cca 5 kWh. Vaření na indukcí se spotřebou cca 3 kW ale spínané. Tzn chvilku jde a chvilku nejde. Když se trefí Flexibilita do zrovna ”vypnuté“ doby indukce, tak počítá bázi 0. Ale pokud během běžící Flexibility se zase spustí indukční plotýnka, tak její spotřeba se odečte z odběru co by měla jít do baterie. A tato část i když byla odebrána ze sítě se nepočítá do Flexibility. Protože se počítá jen skutečná energie, která doputovala do baterie.
jop, tyhle rychle spínané zařízení jsou problém s ohledem na tu baseline - bereme to co je „aktuální“ těsně před aktivací od toho bodu se vše počítá.
Uděláme tam trošku delší okno a z toho průměr nebo medián, aby se to trochu „odrušilo“ ale samozřejmě to pak přináší jiné problémy v podobě, že se ta baseline nevezme např. čistá nula, pokud v tom cca 15s dlouhém okně ještě něco „sjiždělo“ dolů a tedy ovlivnilo ten medián či průměr.
Ty zpoždění příkazů řešíme - resp. aktuálně je vyřešeno „silou“ přes navýšení počtů serverů, co to obsluhuje, ale chceme optimalizovat i ten kód co se o to stará - takhle to stojí dost peněz na serverech
Neni to univerzální řešení a proto to takto neděláme - například Victron žádné mody řízení nemá - stejně tak to nemá většina wallboxu, bojleru či tepelných čerpadel.
Jdeme čistě z reportovanych dat - to je přístup který funguje i pro pripady kde žádná FVE není a je tam jen měření.
Je to performance issue kterou opravíme a problem zmizí - současně jsme vše nechali přepočítat zpětně aby zákazníci dostali vše zaplaceno
Dneska v 6h mi sepla flexibilita. Sice na 1minutu a reálně vidím v HA a Solax appce jen 0.13kWh. Chápu nějaké nepřesnosti, ale čistou nulu bych v Proteovi vykazanou nečekal.
Nebyla jiná výrazná spotřeba.
Nezchudnu na tom, jde mi spíš o ladění vašeho řešení.