Jaky Wallbox pro prvni EV

Ahoj, já bych byl nejradši pokud bych po připojení auta na kabel mohl nastavit kdy chci mít kolik procent (například ráno v 8 chci 70%). U Tesly zjistit SoC není problém a asi se dá i zapínat a vypínat nabíjení přes API (to jsem nezkoušel). Jinak používám nabíječku Ecovolter a ta poskytuje OCPP API, jen je škoda, že nabíječka neví SoC auta :frowning:

Dále by se mi líbilo kdyby šlo ještě nastavit, že chci minimálně 75% ale když budou přebytky nebo flexibilita, tak klidně i víc. To je výhoda Ecovolteru, že lze nastavit kolik amper a jestli 1 nebo 3 fáze, takže se dá regulovat nabíjení podle výkonu FVE. Nyní to bohužel dělám sám ručně, protože nebyl čas to programovat.

Jen píšu svojí představu, je mi jasné, že implementovat to do složitého řízení rozhodně není jednoduché.

SoC z WB nevyčteme, ale dá se aproximovat pokud víme, jaké je, když došlo k připojení k WB - proto notifikace, co se na to zeptá - pokud ne, použijeme nějaký (nepřesný) odhad.

Tesla API je na seznamu, ale bude potřeba za něj platit - není možno jej používat bez placení - to platí i pro ostatní API dalších výrobců aut. Proto jdeme primárně teď skrze WB, kde to zpoplatněné není a krom čtení SoC dokážeme to samé.

poprosím @bender o odpověď - sloužím tady dost jako messenger toho co říkáte a co odpovídá kolega @bender , takže snažší bude, když si to odpoví sám :slight_smile:

Nabijeni v prvni fazi bude resene pres tydenni plan, podobne jako je dnes rizen stridac.
U kazdeho dne se nastavi, kolik energie (kWh, pripadne i v % pres znamou velikost baterie) se ma nabit a kdy auto odjizdi.

Z toho se spocita plan nabijeni podle spotovych cen tak, aby se energie stihla dodat do daneho casu.

SoC auta v tehle fazi primo necteme, ale odhadujeme ho podle planu – podle toho, kolik energie je naplanovane k nabijeni.
Pri aktivaci flexibility muze byt nabijeni pozastaveno, nebo naopak spusteno i mimo plan.

1 Like

Skvělé, uz se na to těším. Tedy až bude i Victron nabijecka. Plánujete i OCPP? Ptám se pro známého. Drzim palce

Mame to zanalyzovane a pocitame s tim, aby to do budoucna bylo kompatibilni, ale zatim je to spis vyhledove.

Nejdriv pujdou nabijecky integrovane pres Deltalink (Modbus), az pak pripadne OCPP.

Diky. OCPP mi prijde fajn, ze vice a vice zarizeni ma tento protokol.

Zmínka o Deltalink mi připomíná, ze já mám Victron napřímo bez krabicky. Tedy Victron EV nabijecka naprimo nebude nyni?

Victron EVC bude stejne jako stridac, pres VRM cloud

Díky moc. A jsem vděčný za vaše promptní odpovědi.

PS @bender jo a kdybyste potrebovali nejak otestovat Victron nabijecku, tak jsem k dispozici.

Ten ocpp je bohužel trosku “nepraktický” v tom, že u většiny WB funguje tak, že jakmile je aktivovaný, WB je v plné řízeném modu (tedy zákazník sám prakticky nic neudělá) - což není úplně žádané chování, hlavně pokud zákazník chce jen poskytovat flexibilitu, ale nabíjení si řídit sám…