Jak se vypořádat se špatnou predikcí

Protože mi přijde, že to do původního vlákna už moc nepatří, tak píšu odpověd samostatně. Tohle je reakce na:

Možná jsem to neměl psát do toho vlákna, ale přišlo mi, že by řešení mého problému mohlo být podobné. Vzhledem k tomu jak u nás probíhá spotřeba, nečekám, že někdy nějaká predikce spotřeby bude fungovat rozumně (dokud nebudu mít násobně větší baterii, což zase ekonomicky nedává smysl). Takže by se mi líbilo, aby se algoritmus vyrovnal s tím, že může spotřeba být o pár kWh větší než si myslí.

To co jsem navrhnoval je, aby algoritmus plánoval větší rezervu než je mSOC, ale máte pravdu, že zase nestojím o to, aby to bylo za cenu dobíjení ze sítě. Prostě aby se snažil držet plán na vyšší SOC pokud to je možné (tedy v podstatě neprodávat, když bych se tím tím dostal pod zvolený SOC). Je to jeden z důvodů proč Proteus nepoužívám, protože buď nastavím vysoký SOC a zbytečně se nespotřebuje z baterie ráno, kdy už ví, že za chvíli bude svítit a dobije se, nebo nastavím nízký SOC a Proteus večer prodá a ráno se zapne nějaká vetší spotřeba a už není z čeho brát, protože to bylo spočítané (víceméně) přesně na SOC.

Druhý možný přístup je něco jako má Victron “Green mode” a “Trade mode”. Proteus se teď snaží o “Trade mode”, tedy o co největší finanční efekt. Mě spíš jde o to, abych měl jistotu, že budu mít energii v baterii i na nečekanou spotřebu (případně výpadek). Klidně se něco může večer prodat za vysoké ceny (což by Victron “Green mode” neudělal), ale ne tak, abych ráno byl plánovaně na mSOC.

PS: Ve svém řízení ještě ráno mSOC snižuji, když už FVE vyrábí a předpověď říká, že se během dne vyrobí dost. Tím měniči dovolím pokrýt případné ranní špičky z baterie a vyhnu se ESS#1.

1 Like

Přidáme tuto možnost změnit si SOC jako “deltu” od mSoC se kterým má Proteus pracovat.

Tzn. když mám mSoC 20% tak výchozí možnost bude, že SoC pro Protea je též 20% ale bude možnost v nastavení si změnit X, že to má být mSoC + X se kterým má Proteus pracovat

1 Like

Teď jsem teprve přečetl tento váš příspěvek a koukám, že jsme dospěli ke stejnému nastavování ráno. :slight_smile: