Psal jsem to už jinam, tak jen copypaste:
Dobrý den,
příspěvek co jsem posílal na Twitter, pardon X:
2025 (ale jen březen-prosinec): Spot #Deltagreen, D27d; Zakoupeno 3.6MWh (15100Kč), prodáno 2.4MWh (8700Kč), spotřebováno 7.2MWh, ze sluníčka vyrobeno 7.4MWh. Finančně tedy -6400Kč. 9.6kWp v konfiguraci východ-západ 1:1, 28kWh baterie. Odhadnout cobykdyby cenu bez FVE asi neumím.
Poznámka pod čarou:
- leden-únor nepočítám záměrně, protože jednak byla celá FVE demontovaná a musel jsem zároveň vytápět dům přímotopem = na spotu bez řízení a bez správné sazby tak trochu sebevražda (12000kč), navíc tehdy ještě u TEDOMu (ale ti za to nemůžou, jen neumí/neuměli řízenou flexibilitu)
- používám tedy řízení Deltagreen včetně flexibility (to samo o sobě „ušetřilo“ 2500kč, ale neumím teď do toho dopočítat reálné náklady)
- jezdím EV vozem (pouze), jak je z tarifu patrno, a nabíjení na jiných nabíječkách dělám jen sporadicky, najeto cca 20000km/rok, v létě ručně optimalizuji tak, abych nemusel nabíjet ze sítě, v zimě výhradně v noci na NT v době nízkých cen na spotu (naštěstí se to pěkně kryje)
- bez řízení, tj. „chytrého“ nákupu a prodeje bych se do spotu nejspíše nepouštěl
- nákupní cena byla tedy 4.2kč vč DPH a úplně všech poplatků; kdybych odečetl pravidelné měsíční, tak je to 3.1kč/kWh vč DPH (silovka+distribuce)
- ošoupání baterie nijak nepočítám, mám za to, že ta baterka stejně umře spíše stářím, než cyklama
- dům se za normálních okolností vytápí kondenzačním kotlem na zemní plyn (a zvažuji tepelné čerpadlo, jen co finance dovolí a podle dalších okolností)
- už mám na cestě dalších 28kWh baterií (ta solaritida je hrozná věc), tak uvidíme jaká bude bilance dále, měli by se do toho co nevidět přidat i SVR služby pro ČEPS (nějak to u deltagreen vázne, slibovali už snad od září)
Poznámka pod druhou čarou:
-
Dopočítal jsem ještě podle @David vzorce: (15253.9-2509-8764)/3583 = 1.11 (drobný nesoulad s čisly výše je způsoben odhadem v době, kdy jsem ještě nemel v ruce konečné vyučtování a počítal jsem to jen podle svého vlastního elektroměru)
-
Což mě stále přivádí k myšlence, až se budou programátoři jednou nudit (chápu, v nedohlednu), mohli by v proteovi u flexibility psát i opravdové náklady