Jak jste dopadli za 2025?

Budete to mít rozdělené mezi ty dva eany - v půlce roku se musely udělat samostatné eany pro výrobu a od te doby mate data za vyrobu tam.

Tzn je potreba jit na ten spotřební EAN a dat sekci výroba a následně se přepnout nahoře na ten výrobní ean a sečíst to :slight_smile:

Psal jsem to už jinam, tak jen copypaste:

Dobrý den,

příspěvek co jsem posílal na Twitter, pardon X:

2025 (ale jen březen-prosinec): Spot #Deltagreen, D27d; Zakoupeno 3.6MWh (15100Kč), prodáno 2.4MWh (8700Kč), spotřebováno 7.2MWh, ze sluníčka vyrobeno 7.4MWh. Finančně tedy -6400Kč. 9.6kWp v konfiguraci východ-západ 1:1, 28kWh baterie. Odhadnout cobykdyby cenu bez FVE asi neumím.

Poznámka pod čarou:

- leden-únor nepočítám záměrně, protože jednak byla celá FVE demontovaná a musel jsem zároveň vytápět dům přímotopem = na spotu bez řízení a bez správné sazby tak trochu sebevražda (12000kč), navíc tehdy ještě u TEDOMu (ale ti za to nemůžou, jen neumí/neuměli řízenou flexibilitu)

- používám tedy řízení Deltagreen včetně flexibility (to samo o sobě „ušetřilo“ 2500kč, ale neumím teď do toho dopočítat reálné náklady)

- jezdím EV vozem (pouze), jak je z tarifu patrno, a nabíjení na jiných nabíječkách dělám jen sporadicky, najeto cca 20000km/rok, v létě ručně optimalizuji tak, abych nemusel nabíjet ze sítě, v zimě výhradně v noci na NT v době nízkých cen na spotu (naštěstí se to pěkně kryje)

- bez řízení, tj. „chytrého“ nákupu a prodeje bych se do spotu nejspíše nepouštěl

- nákupní cena byla tedy 4.2kč vč DPH a úplně všech poplatků; kdybych odečetl pravidelné měsíční, tak je to 3.1kč/kWh vč DPH (silovka+distribuce)

- ošoupání baterie nijak nepočítám, mám za to, že ta baterka stejně umře spíše stářím, než cyklama

- dům se za normálních okolností vytápí kondenzačním kotlem na zemní plyn (a zvažuji tepelné čerpadlo, jen co finance dovolí a podle dalších okolností)

- už mám na cestě dalších 28kWh baterií (ta solaritida je hrozná věc), tak uvidíme jaká bude bilance dále, měli by se do toho co nevidět přidat i SVR služby pro ČEPS (nějak to u deltagreen vázne, slibovali už snad od září)

Poznámka pod druhou čarou:

• Dopočítal jsem ještě podle @David vzorce: (15253.9-2509-8764)/3583 = 1.11 (drobný nesoulad s čisly výše je způsoben odhadem v době, kdy jsem ještě nemel v ruce konečné vyučtování a počítal jsem to jen podle svého vlastního elektroměru)

• Což mě stále přivádí k myšlence, až se budou programátoři jednou nudit (chápu, v nedohlednu), mohli by v proteovi u flexibility psát i opravdové náklady :slight_smile:

ty náklady jsou vidět v tom vzorci v proteovi - to je ta snadná část :slight_smile:

Problém jsou ty profity - kompenzujeme vám v případě UP tu “nejhorší možnou hodinu“ pro to si vzít tu elektřinu zpět (pokud je potřeba, což v zimě vždycky je), jenže vy si ji velice pravděpodobně vezmete zpět v jinou, než nejdražší hodinu, jenže to nemáme šanci zjistit kdy to přesně bylo (a vlastně ani vy ne, protože jak přesně víte, co se kvůli tomu přesunulo do jiného času? :)).

A nebo myslíte jiné náklady? :smiley:

Ano přesně ty, tedy ta čísla která jsou sice vidět u jednotlivých položek aktivace, ale nejsou nikde sečtená alespoň za jednotlivé měsíce (nebo jsou ale přehlížím to?).

Ano, chápu, že to má svá úskalí a samotné číslo může být pro někoho zavádějící (ale snad to není důvod to neukazovat).

Možná jsou ta čísla nějak dostupná alespoň přes neoficiální API (nekoukal jsem, už by to chtělo oficiální).

ten součet je vidět na moje.deltagreen.cz např. v tom ročním přehledu:

je samozřejmě možno si měnit nahoře tu agregaci na měsíce či dny a podle toho se pak zobrazí v tom sloupci flexibility odpovídající částka za to období

NN, myslím vyloženě součty z Cena elektřiny x Objem, to vnímam jako náklad, lovit to z jednotlivých položek je strašný opruz

Davide,

15 MWh je celkem velká spotřeba.Co v tom vše máte?Můžete uvést split?Já mám naposled 1,7 MWh + 15 MWh v plynu pro topení a TUV.

tak pak je to zase ten sloupec “platba za silovou elektřinu“ - to je čistě spot + náš poplatek a DPH. A nebo Celková platba, tam je úplně vše

u mě to dělají nejvíce 2 elektro auta - každé najezdí přes 20 000 km ročně. A pak to dělá, bohužel, špatné rozhodnutí před osmi lety, jak vytápět dům :slight_smile: - máme elektrické podlahové topení (odporové dráty). Spotřeba po měsících to krásně ukazuje

Ano, to jsou reálně téměř 3MWh měsíčně v lednu :confused: Kdyby tam nebyly ty auta, tak to bude cca 1.5 MWh v tom lednu.

Každopádně když to ale člověk spočítá, kolik by ho to stálo na benzínu, tak to stále vychází jako ohormná úspora - samozřejmě nemít elektrické dráty ale tepelné čerpadlo, bude to ještě mnohem lepší, ale to už bohužel nezměním, aniž bych nevysekával podlahu v celém domě :slight_smile:

1 Líbí se

O tepelném čerpadle přemýšlím, kotel budu muset do budoucna vyměnit.Vyplatí se do toho investovat? Stejně jak do bojleru na TUV…

Mám teplovodní podlahovku a i Wattrouter v rozvaděči .

(Panely 7,2 kWp-jih;11,4 kW baterky Solax)

Já to myslel jen za ty aktivace samotné. Chápu, že je to spotovka + provize, ale zajímá mě za kolik to bylo v úhrnu. Že se pak proti tomu musí najít opačný směr (který ani nemusí nastat), tomu rozumím, a neodvažuju se tím vás ani zatěžovat.

Jínýmy slovy, chtěl bych strojově zpracovatelný výstup Flexibility (ideálně součást API, ale nepohrdnu něčím csv).

S pořízením TČ mentálně koketuji, ale měsíční statistiky FVE mi asi dávají jasnou odpověď:

• za 5 „nejhorších“ měsíců (říjen až únor) vyrobím 3MWh, ale pro topení a z části i TUV spotřebuji přibližně 20-25MWh. T.j. většina spotřeby půjde stejně z DS.
  • za stejné období 2,5MWh stejně požere samotný dům (bez nabíjení EV).
  • v těchto měsících se průměrem spotových cen + distribuce (většinově v NT) dostávám v importu někde kolem 4,5-5,5Kč/kWh. Cena plynu je cca 1,25Kč/kWh. Topný faktor by musel být trvale kolem 4, aby se tyto ceny „srovnaly“ na čistou nulu (což ale asi při nízkých teplotách nehrozí).

Myslím, že tahle rozvaha mi dává celkem jasnou odpověď, zda-li o TČ vůbec uvažovat. Nebo jsem někde udělal chybu?

/pl

přiznám se, že jsem nikdy neměl v domě plyn - takže jsem nikdy neřešil strukturu ceníku plynu, ale když se na něj podívám teď

tak mi přijde, že 1.25 Kč/kWh finální cena je nereálná - dle tohoto ceníku mi to vychází na cca 1.8 Kč / kWh a k tomu ještě fixní platby 400Kč měsíčně.

Současně ta cena za eleketřinu co píšete mi přijde finální včetně všeho - když bych proti sobě vzal jen variabilní složky tak mi přijde, že je to srovnání spíše 1.8Kč vs cca 3 - 3.5 Kč/kWh - což už nás dostává na factor 2, ale ještě je potřeba vzít v úvahu, že ani plyn kotel nemá 100% účinnost, ale spíše 80% (zaleží jaký přesně) a v tu chvíli to sráží pod factor 2 - což je dle mého úplně reálné dosáhnout (spíše lepší)

1 Líbí se

mea culpa. jo, blbě jsem to zkalkuloval. Měsíčně mám 299Kč, smluvně 1,09Kč/kWh (ovšem bez DPH) + distribuce. Tak jdu dělat domácí úkol znovu. Už to vypadá trochu jinak.

/pl

Jen pár zkušeností… Já provozuju tepelko zatím asi dva roky, a vychází mi to zhruba že se dá počítat se skutečnou účinností 1:3. Zatím jsem došel k tomu, že topím nonstop na co nejnižší teplotu vody (takovou aby bylo “akorát”), aby byla účinnost pokud možno lepší. Takže bych to odhadoval na potřebu elektřiny na topnou sezónu cca 7MWh… A jen pro zajímavost, provozuju to normálně s deskovými tělesy, nemám žádné podlahové topení, a i teď v lednu stačí teplota vody cca 33C. (Domek teda musí být zateplený, to je předpoklad..)

FVE tu spotřebu tepelka pokryje nejlíp na jaře a na podzim. Tou dobou i vychází ta účinnost nejlíp, stačí topit na nižší teplotu vody a venkovní teplota taky vyšší. Nejhorší je cca prosinec-leden.

A ještě jen pro inspiraci, v létě to tepelko používám opatrně i pro chlazení. Nastavím teplotu vody kousek nad aktuální rosný bod (což bývá třeba tak na 17C), sice ne moc ale trošku to chladí i těmi deskovýmí tělesy, a hlavně to využiju v podkroví (kde je to nejvíc potřeba), kde jsem dal místo deskového tělesa fancoil a tam to krásně vychladí.

1 Líbí se

Jak už psali jiní, tak ta cena plynu je příliš optimistická, ale i tak mi vždycky návratnost investice do TČ vycházela někde kolem 50 let, což mi smysl nedává :slight_smile:. Provozně bude TČ o trochu levnější, ale investiční náklady v porovnání se stávajícím kondenzačním kotlem podle mě nikdy nemůžou vyjít.

Tohle se může snadno změnit, třeba nutností výměny kotle nebo zavedením ETS2 a zdražením plynu.

1 Líbí se

Hmm 50 let, to mi přijde dost jako nesmysl. Záleží samozřejmě, co přesně se porovnává - jestli investice do tepelka za XXX Kč versus už stávající řešení s investicí 0 Kč, nebo versus např. nový plynový kotel včetně vyvložkování komína nerezem také za XXX Kč a pod.

Docela hezké porovnání, které mi nepřijde mimo realitu, je např. zde: https://www.nasestrecha.cz/clanky/navratnost-tepelneho-cerpadla-2025-a-proc-ji-tolik-neresit/

Je to sice skoro rok staré, vychází tam z ceny elektřiny 4.60 Kč/kWh a plynu 2.10 Kč/kWh, ale to se od aktuálních cen (pokud se bavíme o ceně včetně distribuce, dph atd…) zas tak moc neliší.

Super zkušenost. Aktuálně topím plynem, kondenzačním kotlem, „non-stop“ resp. ekvitermem, což je asi hodně podobný režim. 33C sice v otopné soustavě mám tak leda na podzim, dnes se blíží k 50C. Ten dobrý kondenzační kotel jsem „na rychlo“ měnil po nastěhování do nového staršího domu bez dalšího dlouhodobého plánu, ale v zásadě se už „zaplatil“ prvotními úsporami v účinnosti.

Ten článek v nasestrecha je asi základní solidní nástřel, můžeme spekulovat jaký bude vývoj cen plynu vs. elektřiny na spotu, plyn levnější nebude. Bilanci elektřiny ale můžu sekundárně ještě lehce mírně ovlivnit (zvýšením kapacit FVE - panely na garáži, což stejně plánuji, jen osadit ty panely, prosinec+leden to ale nezachrání tak či tak).

Z tématu už celkem hodně odbíháme off-topic: docela by mě zajímalo - vy když máte TČ a Protea, jak si to spolu rozumí, resp. máte tyhle dva systémy nějak zintegrované?
Předpokládám, že i s „hloupým“ TČ coby spotřebičem se tento propisuje to obvyklých časů NT + cen spotu, takže Proteus může relativně dobře plánovat. Pokud se TČ vyhne dražším cenám VT+spot (čímž se namátkově tady https://www.mastertherm.cz/ celkem chlubí), tak by to nemuselo být tak marné?

Případně, co a kdy vlastně ještě dává smysl vůbec zvažovat?

• Adapter box G2 od Solaxu
  • Automatizace přes HA

Obecné rady si najdu, spíše mě zajímají specifika směrem k Proteovi?

/pl

Řešil jsem to pro sebe ve stávající situaci. Kondenzační kotel mám, takže investice 0 Kč. Za plyn utratím podobně jako v odkazovaném článku (což mě poněkud zaráží, protože to popisují jako “běžný rodinný dům” a já řeším dvojdům s podlahovou plochou 450 m2). Na dotaci NZÚ z různých důvodů nedosáhnu (dřív byl dům příliš nový, teď je plocha využívaná k ekonomické činnosti příliš velká). Takže s čísly v článku jsme na 20 letech. A v současné době jsou tu kotle 3, takže přechod na TČ by znamenal buď 3x TČ nebo zásadní překopání rozvodů topení (a rozkopání domu) a tím se dostávám někde k těm 50 rokům návratnosti. Možná na to v rámci nějaké velké rekonstrukce dojde, ale rozhodně to nebude v dohledné době.

A ano, kdybych ten dům stavěl, tak se na plynovou přípojku vykašlu a budu mít TČ už od začátku, ale to moje situace není :slight_smile:.

U mne, jak topím v podstatě nonstop a jen občas trochu upravím teplotu, tak se ty predikce spotřeby docela trefují. (Ekvitermní regulaci jsem vypnul, ta moc kopírovala denní kolísání teplot venku - přitom domek má mnohem pomalejší tepelnou setrvačnost, navíc to vedlo jen k horší účinnosti jak se snažil o vyšší teplotu vody zrovna typicky v noci když je venku víc zima…)

Co se týče TČ a Protea (resp. spot cen), zatím mám (nebo jsem zkoušel) jenom následující:

- Mám Homeassistant, v něm integrace “Proteus API” a “Czech Energy Spot Prices”.

- Tepelku můžu nastavit skrz jeho dva “smart grid” binární vstupy z HA stavy: jeď normálně / vypni se / uber výkon (srazí asi na polovinu) / přidej teplotu o 10C.

- Když HA detekuje z Protea flexibilitu UP, nastaví TČ do “vypni”, když DOWN tak do “přidej”.

- Obdobně jsem zkoušel např. aby nastavil “přidej”, když jsou v noci 4 nejlevnější hodiny dle spot cen, nebo aby zapínal ohřev TUV pomocí TČ na dvě nejlevnější hodiny za celý den.