díky, už jsem ten čas našel, jen mi neseděla ta celková spotřeba, měl jsem za to, že se to sčítá, ale takhle jak píšete to sedí
victron wallbox může být zapojený také na AC-out, pak se počítá do critical-load
Prošel jsem vaše data a vypadá to takto
červeně označeno začátek a konec aktivace.
Váš spočtený objem je cca 1kWh - což je přesně to množství “pod zelenou křivkou” - což je odběr z gridu - ze začátku šla ta energie do baterky, ale to pak upadalo a začala se brzdit i FVE. Jelikož byla spotřeba (oranžová) pořád stejná, tak to vlastně více a více šlo do auta místo do baterky - ale to v tomto případě je jedno, kompenzujeme vám cenou -0.19Kč/kWh celý ten zelený objem.
Pro doplnění - kdyby jste začal v tu chvíli auto nabíjet více, tak ten objem spotřeby o který byste navýšil nabíjení po začátku aktivace, až by v rámci té mimořádné ceny nebyl - je to vidět v tom vzorci co jsem poslal - koukáme se na aktuální stav výkonu na patě domu v čase aktivace a odečítáme od toho aktuální stav spotřeby - tzn navýšení spotřeby je pak za normální cenu elektřiny.
Brzy ale umožníme “přihlásit” další zařízení, které máme do flexibility počítat - musí mít vlastní měření na které vidíme (což wallbox od victronu má automaticky) a tudíž vám budeme počítat i případnou navýšené nabíjení v rámci aktivace.
Dobré ráno,
snažím se najít ty “správné” entity v HA, na které prozatím navěsit automatizaci po dobu akcí flexibility (DryC a nabíječku).
A objevil jsem - nevím jestli vlastnost nebo chybu:
dnes 21/2/25 byla jedna flexibilita v čase 06:06 - 06:14
Řízení Run mode a Power control je ve správných časech, ale reálný odběr (Active Power Target (bledě modrý graf) spadne na nulu v 6:08:30 a skutečné hodnoty asi ihned poté (čtení hodnot mám po 30s).
Započtený objem je 0,31 kWh, což odpovídá v grafy těm 2,5m s 8kW dodávky.
Je tohle vlastnost, chyba nebo vedlejší efekt něčeho?
Kdo “ovládá” Active Power Target?
Edit: asi si odpovím sám - patrně tohle shodí sám měnič, protože SoC vyleze na 95%.
Ten graf SoC tam nedokážu přilepit, ale časově se ten okamžik shoduje.
První dvě dnešní flexibilty proběhly dle očekávání.
Myslím, že pro těm měničům s aktuálně vysokým SoC (95% pro Solax?) asi fakt nemá moc smyslu flexibilitu zapínat, pokud by tam nebyl jiný řízený (a jasně definovaný) spotřebič.
Děkuji za odpověď, až budu vidět víc dat tak to snad pochopím. Těším se taky na signály do HA abych to mohl pustit víc, nebo vypnout.
je to jak píšete.
Pouštíme to aktuálně do všech a prostě to v nejhorším skončí nízkým objemem - ale vlastně to ničemu nevadí, jen to mate lidi - takže určitě v budoucnu to budeme filtrovat, aby to tam nechodilo “zbytečně”.
Jinak vysoké SoC brzdí nabíjecí výkon, ale stejně tak nízká nebo vysoká teplota baterie (máme v tom portfoliu několik zákazníků kde to hraje velkou roli a je to limitované BMSkou třeba jen na pětinový výkon) - s tím vším musíme počítat, protože oproti ČEPSu je potřeba přesně vědět, jaké výkony dodáme - musíme je hlásit předem a pokud se tak pak přesně nestane, jsou za to velké pokuty. To je také hlavní důvod, proč na tom pracujeme už několik měsíců
U obchodní flexiblity je to tak nějak jedno - tam se počítá cokoliv udělalo jakoukoliv změnu (proti odchylce), ČEPS ale potřebuje řídit konkrétním výkonem
U obchodní flexibility se aktivace děje co čtvrhodinu a trvá od jednotek minut max 12-13 minut. Jak si má člověk představit typickou délku aktivace pro SVR?
Tohle musí být složité na přípravu se nedivím. Baterky FVE jsou výkonově víceméně jasné, ale zapojit do toho auto, které může být nebo nemusí být připojené, je asi pěkný ořech. U obchodní flexibility to chápu nevadí.
to samé - SVR služby se jedou na patnáctiminutové intervaly - tzn. budou stejné resp. o trošku delší (na celou čtvrhodinu) - teď to děláme spíše na cca 10-13 minut protože vždy vyčkáváme co říkají data o odchylce v té dané čtvrhodině a až když predikce začne “křičet” že to je velké číslo, tak se to spustí - proto vlastně asi nikdy neuvidíte aktivaci obchodní flexibility přesně se začátkem čtvrhodiny - u SVR se to ale dít bude plus tedy ty SVR budou mít přechody do dalších čtvrhodin - takže vlastně tam asi rozdíl bude - my často končíme s koncem čtvrhodiny a chvíli čekáme, zda ten problém stále trvá a případně spustíme znovu
TLDR - u obchodní flexiblity musíme na základě různých dat, které mají ale vždy nějaké zpoždění v rámci jednotek minut, predikovat zda bude cena odchylky dostatečně velká nebo ne - u SVR toto není potřeba dělat, protože my řekneme cenu, kterou za to chceme dostat zaplaceno a ČEPS podle toho aktivuje jak potřebuje a on má samozřejmě data o nerovnováze real-time - my pak jen “hloupě” následujeme jeho příkazy
Přidal jsem 3f elektroměr před 3f elektropatronu pro nahřívání 750l bojleru.
V Advanced vidím spotřebu na VRM:
Bude ji možné přihlásit do flexibility taky?
pokud je možno jí z naší strany ovládat/spínat, tak určitě ano