mám postavený AC coupling na Victronu a SolarEdge. K Victronu je připojená 45kWh baterka.
SolarEdge je vidět ve vrm, jako PV, ale Cerbo jej nedokáže řídit. Můžu já, přes integraci v HA případě NR.
Topím pomocí TČ, ale barák z roku 1943 je dost rozežraný a pokud je dost pod nulou, nejde efektivne odkládat spotřeba, resp. provoz TČ.
Rozhodl jsem se spotřebu odkládat přes baterku a využívat levná okna k nabíjení baterie. Pomocí NR a AI jsem posatvil flow s kterým řídím nabíjení a potažmo i vybíjení baterie do a z DS.
S přechodem na 1/4 hodinové intervaly jsou cenové skoky zajímavější.
Moje otázky zní:
Pokud bych se zapojil do flexibility u DG jak moc to naruší moje plánované nabíjení a vybíjení do DS?
Pokud vše přenechám Proteovi, jak velký finanční přínos bude navíc oproti mému systému?
Vadí nemožnost řízení výkonu FVE v létě?
Pokud ano, dokážete poslat API, které bych mohl vzít jako podmínku do mého řízení výkonu SE?
Nabíjení/vybíjení z DS ovládám přes modbus adresu 2716, tedy AC Grid Setpoint.
flexibilita je možná i s vaším řízením - jen je potřeba když je aktivní řízení od nás v rámci flexibility, tak ho nepřepisovat (nepřetahovat se s tím).
výkon FVE přímo neřídíme - jen vypnutí panelů úplně, pokud to daná FVE umí, ale jinak nic.
reaguje SolarEdge správně na zákaz přetoků skrze Victron ?
Hmmm, ono asi bude lepší to připojit pak na naše API pro flexibilitu napřímo, než dělat takto “kříženě“. Zatím ještě není veřejně dostupné, ale pracujeme na něm
Mám ještě čas rok a 1/4. Jedu v zajímavém fixu a přidal jsem k tomu dynamický tarif. Točím to přes baterku a budu porovnávat s aktuální cenou spotu ve 1/4 hodině co bude vycházet lépe.