Flexibilita + surfování na spotu s baterkou

Ahoj,

mám postavený AC coupling na Victronu a SolarEdge. K Victronu je připojená 45kWh baterka.

SolarEdge je vidět ve vrm, jako PV, ale Cerbo jej nedokáže řídit. Můžu já, přes integraci v HA případě NR.

Topím pomocí TČ, ale barák z roku 1943 je dost rozežraný a pokud je dost pod nulou, nejde efektivne odkládat spotřeba, resp. provoz TČ.

Rozhodl jsem se spotřebu odkládat přes baterku a využívat levná okna k nabíjení baterie. Pomocí NR a AI jsem posatvil flow s kterým řídím nabíjení a potažmo i vybíjení baterie do a z DS.

S přechodem na 1/4 hodinové intervaly jsou cenové skoky zajímavější.

Moje otázky zní:

Pokud bych se zapojil do flexibility u DG jak moc to naruší moje plánované nabíjení a vybíjení do DS?

Pokud vše přenechám Proteovi, jak velký finanční přínos bude navíc oproti mému systému?

Vadí nemožnost řízení výkonu FVE v létě?

Pokud ano, dokážete poslat API, které bych mohl vzít jako podmínku do mého řízení výkonu SE?

Nabíjení/vybíjení z DS ovládám přes modbus adresu 2716, tedy AC Grid Setpoint.

Díky za případné odpovědi.

flexibilita je možná i s vaším řízením - jen je potřeba když je aktivní řízení od nás v rámci flexibility, tak ho nepřepisovat (nepřetahovat se s tím).

výkon FVE přímo neřídíme - jen vypnutí panelů úplně, pokud to daná FVE umí, ale jinak nic.

reaguje SolarEdge správně na zákaz přetoků skrze Victron ?

Pokud se nemám přetahovat s flexibilitou budu potřebovat od vás podmínku (true, false), abych dokázal moje flow zakázat.

SolarEdge teď řídím pomocí integrace v HA. Řídím jeho výkon a není z toho čistá 0. Tedy ne z Cerba. Ale pokusím se něco vymyslet.

Ještě doplním.

SE je připojen na AC IN. AC OUT nemám vůbec. Tedy neřídím SE frekvenci.

Hmmm, ono asi bude lepší to připojit pak na naše API pro flexibilitu napřímo, než dělat takto “kříženě“. Zatím ještě není veřejně dostupné, ale pracujeme na něm

1 Like

Super, díky

Mám ještě čas rok a 1/4. Jedu v zajímavém fixu a přidal jsem k tomu dynamický tarif. Točím to přes baterku a budu porovnávat s aktuální cenou spotu ve 1/4 hodině co bude vycházet lépe.

jestli se chces bavit, tak je mozne vyuzit neoficialni implementaci proteus - api do HA - ta ty pokyny o flexibilite obsahuje

GitHub - nijel/proteus-api-ha: Proteus API HomeAssistant

1 Like