EV postřehy, dotazy a zkušenosti vs. Proteus

Nuže, EV v domě a najednou se 10kWp FVE i s baterkou se zdá být jako plivnutí v moři. :smiley:

Čerstvé úvahy/postřehy:

1. EV je masivní a nepředvídatelný workload. To nezní moc dobře pro predikce a plány.
  2. Zatím mám v autě (obrázek neodpovídá) nastaveno min charge=30% (což je v nejhorším případě až 24kWh.) + Dobíjení od 10h - 16h (a pak od 02h - 04h)… Jde to udělat nějak líp?
  3. EV vysosne baterku jako nic. (A z baterky se pak stává jen legrační “minibuffer”.)…
    1. Baterka se nemá kdy dobít a nezbývá ani na backup. To je dost pruda. :frowning:
    2. Je blbý, že se domácí baterka amortizuje kvůli EV… Ale to je možná jen můj mentální problém… nejsem si úplně jistý… :open_mouth: :smiley:
    3. Další -možná nepodložená- obava: Nezbývá na “odpružení” drahých časů večer při spotřebě domácnosti… Ale třeba jsou to jen drobné a nabíjení EV bude taková raketa, že nemá smysl si lámat hlavu.

Jak to řešíte vy?

Jak s tím vším může pomoct Deltagreen/Proteus? (Nějak si nedovedu představit, že bez spojení s autem dostanu aspoň srovnatelnou UX…)

Plánuji dobíjení v nejlevnější spotové ceny a hlavně nastavím predikce, že v době nabíjení auta bude předpokládaná spotřeba 13 kWh v danou hodinu. Takže Proteus nastaví šetření energie v baterii.

Taky se snažím mířitna nejlevnější časy:

• 10-16 =nejlevnější
  • 02-04 =případné dokrmení EV, aby bylo na ráno.

(Nastaveno na autě, ale zjevně lze i na WB, popř. kombinovat; Obrázek ovšem ukazuje dobíjení EV skoro od nuly na max.)

Teď jsem zjistil, že mám na střídači zakázáno krmení EV z baterie. (Což naprosto dává smysl.) Je teda otázkou:

1. Jak takové nastavení jde dohromady s Proteovým řízením a predikcemi… (Bude mu třeba chybět výroba, ale baterii před EV chránit nemusí.) … Nebo různé režimy takové nastavení “přebijí”?
  2. Co se na tom obrázku stalo mezi tou 16 a 17 hodinou. (Jiné dny to tak nevypadá.)

Co máte za WB já mám solax a mám nastavené aby to nesosalo z baterky :wink:

1 Like

No je mozne, ze naivne filosofuju nad nejtrivialnejsim zakladem. EV mam cerstve a seznamuji se s nim. (Taky jsem dosud vubec nemel duvod zkoumat WB ani detailni nastaveni stridace…. Ten tam je (a rizen Proteem) dela, co ma.)

Jak pisu v predchozim komentu, tak jsem zjistil, ze mam nastaveno tez nedobijet EV z baterky… Otazkou je, zda je to nastaveni respektovano ve vsech rezimech.

Nejak jsem predpokladal, ze komplexitu kolem FVE&SPOTu&EVs bude resit Proteus… Ale mozna neni o cem, protoze je to slusne vyreseno i bez nej.

Proteus aktuálně řízení nabíjení vůbec neřeši. Aktuálně je zprovozněna pouze flexibilita = t.j. že se nuceně vypne/zapne nabíjení, pokud to flexibilita vyžaduje. To je v beta testování, opravte mě (DG) pokud to není přesné.

Samotné fungování EVC u Solaxu je poměrně hodně dobře vyřešené, t.j. pokud EVC správně komunikuje s měničem, tak EVC dostává informaci o přetocích, což je zásadní informace pro fungování Green mode (jednotlivé módy si nastudujte přímo od Solaxu).

Po skoro 2 letech fungování s EV mám zatím (nad rámec výše uvedených) tyto poznatky:

1. v režimu zákazu přetoků (což je v době, kdy je slunka zrovna hodně), funguje zmíněný Green mode někdy docela divně. Nepodařilo se mi vysledovat, kdy to dělá kejkle (= přestane nabíjet). Má to nějaký souvis s tím, že právě není známa velikost přetoků, ale jsou dny kdy to problémy nedělá, jindy ano.

2. Proteus (zatím) spotřebu EVC „nepoznává“ a tedy ji zahrnuje do predikcí spotřeby. To (spolu s nepredikovatelností toho, kdy EV nabíjíte) tyto predikce poměrně slušně degraduje = model předvídá vybíjení baterie (typicky v zimě nad ránem, kdy mám naplánováno nabíjení) - ale baterie se nevybije, protože je to zakázáno a nabíjím z DS. Na tomto se údajně pracuje.

3. Uvažovat o nabíjení auta z baterie nedává (ve většině případů) smysl. Poměr kapacit baterií je často 1:5 - 1:10 v neprospěch domu. Jakmile si ale zvětšíte baterku doma na dejme tomu 40kWh - tak už to někdy může mít smysl. Vždy je ale nutné počítat, kolik vás stojí 1kWh „z baterie“ vs. 1kWh z DS v NT. To není vždy úplně triviální trojčlenka, takže stejně dopadnete tak, že se nabíjí „nad ránem“ před odjezdem, současně je tím baterie i lehce předehřáta.

4. S tím souvisí další možná méně známý poznatek, že je lepší nabíjet 1x 20kWh než 4x 5kWh po částech. Ty „transakční ztráty“ na zahřátí baterie jsou (hlavně v zimě) relativně likvidační. Tohle je ale zajímavé sousto pro roboty typu Proteus, aby nad tím vymyslel chytristiku, kdy a jak co nejefektivněji a nejekonomičtěji nabíjet. Bojim se ale toho, že bez znalostí parametrů nabíjeného EV se moc parády neudělá.

Držím DG palce a těším se na další pokroky.

/pl

1 Like

Ruzne rezimy jsem se snazil studovat, ale moc me nenapada, kdy bych chtel pouzit jiny mode nez Fast. (+ scheduler v aute) … Chci dobit v levnem case to co nejrychleji…

1. ok, to zni pozitivne

2. jj, taky mi prisla blbost krmit EV z baterky. Proto jsem to taky otevrel. Ale zda se, ze se Solaxem neni treba mit obavy, protoze pokud si to clovek vylozene nepreje, takovy stav stejne nenastane.

3. No tim spis mi z toho leze vhodnost to tlacit na Fast.

Jsem zvedav, co DG prinese. :smiley:

ad 4. Já třeba primárně používám Green, tedy hlavně v té slunné části roku. Auto primárně jezdí 50km denně v pracovní dny, takže v pohodě překlene 2-3 dny s tím, že nepanuje range anxiety. T.j. i chci, aby v autě bylo dost paliva pro případ, že by bylo potřeba jet nad rámec těch 50km.
Někdy je ráno už tolik slunka, že cosi našťouchá ještě před odjezdem. A odpoledne po návratu, t.j. ~15:30-16:00 ještě často stihne nabít aspoň půlku denní spotřeby. No a pak celý víkend. Tolik tedy režim Green - minimálně půlku roku zcela využitý. Ale chce to trošku dohled, rád bych, aby to bylo více automat.
[ale mám přepanelováno a bydlím v celkem hodně slunné oblasti - Poodří]

ad 3. krmit z baterky (pokud je dosti veliká) - mi blbost nepříjde. Pokud se to ekonomicky vyplatí (a tohle Proteus umí spočítat), tak proč ne? Hodně případů řízení v Proteovi je kontraintuitivní, tady by se to jistě také mockrát stalo. Nabíjení auta je spotřeba jako každá jiná. A pokud se dá odhadnout/vypočítat/naplánovat - tak ať si s tím ekonomická matematika poradí sama. Jestli se vyplatí (vč. amortizace) použít energii z baterky, tak ať se použije. Je úplně jedno, jesti se auto nabije z vaší vlastní baterie nebo z Temelína.

Tak jo… zkouším taky Green… Na denní ježdění semo a tam je to vzpadá dostatečně.

Zkoušel jsem na EVC nastavit denní “appointments”, tzn. aby (navíc ke Green) 10h - 16h a pak 02-04 šťouchal na max… Ale zjevně to nic nedělá. :smiley: … tak nevím, no. :smiley:

(“Time boost” tak nějak funguje. Jenže může být maximálně jeden denně. A navíc je to one-off, nikoli permanentní nastavení. :-/ )

Ad baterka:

• Dobíjení EV (zvlášť v režimu Green) je spotřeba do značné míry odložitelná. Tím se dost liší od vaření, chlazení, topení, atd. atd.
  • Zároveň domácí baterka není jen věcí ekonomiky, ale i odolnosti domácnosti proti výpadkům.

Proteus plánovač už umí pracovat s nabíjením EV dlouho - problém je to fyzické připojení na EV a hlavně zvládnout všechny ty ECO a GREEN režimy, ale ve zkratce:

• ano, počítá to dle aktuální ceny, ceny budoucích vs amortizace, zda to vezme z baterky FVE nebo ne (i s ohledem na spotřebu domácnosti) a sám si to pak podle toho nastaví
  • využívá ECO a GREEN režimu, pokud to WB umí, pokud ne, snaží se to přes API EV řídit výkonově podle realtime čtení výroby z FVE (a posílat jen nadbytek do auta místo do baterie či gridu)

tzn. cílem je vše co zmiňujete řídit automaticky - jak to kdy ano, a kdy ne, použít baterii FVE, tak maximálně utilizovat solar charging skrze WB nebo námi skrze API EV.

A to je to, proč to tak trvá - každý WB to má trochu jinak, je rozdíl mezi starší a novou verzi WB u solaxu a jak se ty režimy chovají a hlavně ovládají přes MODBUS. Hodně řešíme utilizaci API pro EV jako Tesla atd, protože ty API jsou neskutečně drahé, takže než třeba budit Teslu skrze API, abychom mohli začít nabíjet, tak pracujeme se scheduled chargingem, protože to nastavit stojí cca 50x méně než to auto budit (pro odchylku a podpůrky je ale potřeba budit, to nevíme kdy bude předem). A hlavně je vše toto potřeba otestovat - což aktuálně děláme, ale i tak, až to pustíme, to bude mít určitě spousty chyb :slight_smile:

V neposlední řadě je potřeba pracovat s nějakým plánem - kdy to auto přijede, jak dlouho tam bude, kdy odjede (protože když tam není přes den, solar charging padá a musíme nabíjet v noci, což ale není tak výhodné jako solar charching) a toto samozřejmě zesložiťuje UX pro zákazníka - to UI k tomu máme už asi desátou iteraci, abychom to udělali co nejsnažší.

Ale už je to opravdu blízko - má to za nás teď hlavní prioritu.

1 Like

Tak pro úplnost doplním…. Než bude dostupné řízení EVC Solax…
“Appointments” se s novější verzí EVC firmwaru (1.18, předtím 1.13) rozfungovaly přesně dle očekávání: Tzn. za normálních okolností je EVC v režimu Green + v určené časy (2-4 a 12-14) se díky “appointmentu" přepne na fast/eco režim a štouchá kWh podle poptáky auta a nastaveného max. proudu.

1 Like

Já už si řídím nabíjení EV asi dva roky pomocí Home Assistantu a mám to kompletně zautomatizované.

Teď jsem přešel k DG zapnul řízení z Protea a taky hned narazil na to, že mi nabíjení auta vybilo baterku FVE. Detaily viz. to mé vlákno zde na fóru. Očividně se vám stalo mezi 16 a 17 hodinou totéž.

Snad už brzy bude řízení nabíjení auta od DG.

Jinak mé dosavadní automatické řízení funguje zjednodušeně tak, že se podívá, zda auto potřebuje nabíjet (rozdíl mezi aktuálním SOC a cílovým) a pokud ano, tak mrkne jaká je na aktuální den předpověď výroby FVE a pokud je dostatečná, tak počítá s nabíjením z FVE pomocí ECO režimu.

Když není dostatečná předpověď, tak ráno naplánuje nabíjení na dvě nejlevnější hodiny přes den. V noci zase kouká na předpověď výroby FVE na druhý den a když je dostatečná, tak nenabíjí a když není, tak nabije ve dvou nejlevnějších hodinách z noci.

Dvě hodiny nabíjení jsou cca 100km, což mi na běžné ježdění stačí a když potřebuju víc, tak mám v HA kalendář, kde si zadám od kdy do kdy se má pustit nabíjení plnou rychlostí.

Jo a samozřejmě si to hlídá i stav domácí baterky a nepustí to např. nabíjení auta dokud není domácí baterka nabitá na mnou nastavené minimální SOC. Přesně proto, aby se nestalo, že vypadne elektrika a já budu mít skoro vybitou domácí baterku.

Jsem opravdu zvědavý, jak to bude řídit Proteus, protože bez toho, aby věděl jaké je aktuální SOC auta a na kolik ho chce uživatel nabít (=kolik kWh spotřebuje nabíjení), si to neumím moc představit​:man_shrugging:

Doufám, že to třeba v první verzi půjde nějak zadávat přes webové rozhraní Protea a naučí se to ta neofiko integrace do HA nastavovat.

Po letech kdy mi to funguje automagicky bych to nerad řešil ručně😅

jj bude tam možnost zadávat ručně - hned jak detekujeme připojení na WB, tak vystřelíme notifikaci o připojení a tam to skrze ní půjde snadno zadat. Když to uživatel nenstaví, tak budeme odhadovat podle nájezdu atd.

Pro zajímavost - jak vašemu řízení říkáte, zda bude auto druhý den doma a nebo ne (aby podle toho věděl zda nabíjet v noci nebo přes den ze solárů či za nižší ceny než v noci) ?