Ještě dodatek co jsem našel, může a nemusí souviset:
Firmware verze 3.022.03 pro SolaX Pocket WiFi dongle (V3) je klíčová aktualizace vydaná kolem února 2026, která řeší několik závažných bezpečnostních zranitelností, ale uživateli je v diskusích popisována i s negativními projevy.
Problémy se stabilitou: Uživatelé v komunitě (Facebook SolaX CZ/SK) hlásí, že po aktualizaci na tuto verzi (nebo verzi 1.008.05 a podobné v této době) dochází k nestabilitě připojení dongle k síti (padání LAN/WiFi) a problémům s Modbus komunikací.
Projevy po aktualizaci: Někteří uživatelé zaznamenali, že po aktualizaci začal dongle měnit chování, například se snaží o zpětnou regulaci přes VPP, nebo se po určité době odpojí od cloudu.
DL se pak snažil najít ten střídač, ale neúspěšně - zkoušel to pak co deset minut po dobu několika dní. Viděli jsme skrze vlastní WiFi Delta Linku, že tam je vidět WiFi, co vysílá Dongle na střídači, ale na síti jej nebylo možno najít (tzn. viděli jsme jeho prezenci skrze to AP, co Dongle vysílá, ale nemohli jsme ho najít na vnitřní síti.)
V tu dobu jsem určitě nic v routeru neměnil. Nejspíš se aktualizoval Firmware donglu na verzi 3.022.03, se kterým někdo hlásí problémy. Protože aktuálně tam tento firmware mám.
tak kolega @bender říká že to čteme jen jednou za den - tzn. to že se to objevilo dnes znamená, že ta změna se stala v posledních 24 hodinách - i tak to ale znamená, že tam ještě nebyla v tu dobu, kdy se podařilo to znovu rozjet
Proto jsem Googloval přesně tuto verzi 3.022.03 jak to vidím i teď. A to bylo 14.3. v 16h viz. výsledek co jsem dostal z Gemini a postoval zde výše před 2ma dny.
Nevím co přesně je ten Module, jestli je to verze Donglu nebo střídače. Protože kolega mi říkal, že mi updatoval střídač, aby uměl během šetření energie i prodávat, což předtím nešlo. Tak jestli je to verze střídače, tak mám tu verzi proto, že mi to kolega updatoval už toho 13.3. Jestli je to verze donglu, tak jsem ho měl už 14.3 odpoledne.
je to Dongle - tedy sedí s tím, co vidíme u nás, že to proběhlo až později než proběhlo to znovu navázání komunikace - tzn. ten Dongle to nebyl. Stále si myslím, že ten hlavní viník je izolace na síti, tak až se to stane znovu, primárně zkusit vypnout tu.
Izolaci na síti jsem neměnil měsíce až po konzultaci s vaším kolegou kdy jsem navrhl ji vypnout podle toho že kolega říkal že ping nefunguje. Izolace na síti je aktuálně vypnutá od té doby.