Jde o to, v okamziku kdy si mysli, ze spotreba se pokryje ze slunce, naplanuje bezny provoz, i kdyz cena nepatri k nejnizsim. To podle mne neni spravne. Setreni v baterii by se melo nastavovat podle ceny a pripadne %nabiti baterie bez ohledu na ocekavanou spotrebu a vyrobu v danou hodinu.
Deje se to velmi casto a furt to musim opravovat.
Priklad: setreni ma byt zapnuto v 10 a 13. Pokud ma byt nekde mezi 10 a 15 zapnut normal, tak je to 15…zalezi na amortizaci a budoucim ocekavani.
kdybychom to dělali způsobem, který popisujete, tedy primárně cenou bez ohledu na predikce, tak bude docházet k tomu, že se nevyužije veškerá energie v baterii - tzn. bude v ní zůstávat energie nad mSoC. To že je správně nakládáno s energii v baterii se dá “zjednodušeně” říci tak, že každé ráno, těsně před tím, než panely začnou produkovat tolika energie, že to akorát pokryje spotřebu, dosáhne baterie mSoC - tedy jakmile spadne baterie na mSoC tak přesně v ten okamžik to převezme výroba z FVE.
Ty úpravy co děláte ručně jsou suboptimální - pokud bychom tu predikci spotřeby a výroby trefili přesně, ten plán co to dělá je ten ideální správný.
Nad tim vasim argumentem s mSoC se musim zamyslet, nevim, ale co se tyka toho druheho:
Nikdy netrefite presne predpoved vyroby a spotreby na danou hodinu. A nekdy dost vyrazne. To je proste fakt. A i kdybyste trefili, v ramci te hodiny jsou oscilace. Takze kdyz prijde mrak, chci aby se mi vykryla spotreba ze site radsi v dobe vyssi ceny, nez nizsi ceny. A ted nemluvim o situaci v poledne s nejnizsi cenou, kdy vlitne do kuchyne manzelka a zapne dve plotynky na varne desce + kafe a to cele trva 10 minut. Bez sance to pokryt a vycucne to 10% baterky v nejnizsich cenach. Proste peaky delaji zbytecne problem.
Jinak ano, to trefení predikce je problém jak píšete - snažím se říct, že čistě fix skrze cenu není správně - ono ty mody řízení mají mít správně “fallback“ pro případ, že ta predikce je jinak, máme to už vymyšlené, ale zatím se nedostalo na implementaci, myslím si, že by se to hodně chovalo jak píšete, ač vlastně ten rozhodovací algoritmus funguje jinak
Máte pravdu, v případech kdy se s predikcemi netrefíme, nebo výroba a spotřeba přeskakuje, nemusí být plán nyní optimální. Protože nepočítá s alternativní situací. Řešení, jak píše David, již na pozadí počítáme, ale ještě chvilku bude trvat než to plošně nasadíme (těch hraničních případů a úprav je tam docela dost). Těch proměnných, které rozhodují o tom co je optimální, je mnoho. A nelze to dělat jen na základě ceny.
Doufám, že to vyřešíme v dohledné době. Je to jedna z těch věcí, které vyřešit potřebují.
Díky, že na tom pracujete. Zrovna nedávno jsem narazil i na problém, že plán je jen 48h dopředu a vždycky směřuje k mSoC + rezerva, což je dlouhodobě blbost a větší část druhé půlky plánu je kvůli tomu nesmysl, protože je jasné, že při příštím přepočítání to radikálně změní, i když počasí a ceny jsou stabilní. Možná by dávalo větší smysl cílit konec plánu na SoC běžné v dané hodině týdenní periody extrapolované ze statistiky posledních dvou měsíců, nebo tak něco.
Ohledně předpovědí výroby to na první pohled vypadá, že Proteus pořád bojuje s bimodálním rozdělením “většinou je zataženo a výroba nula nula prd, ale občas někde prokoukne slunce a PV tam jede dvacet minut na plno”, kde aplikace prostého průměru dává smysl z hlediska národní energetiky, ale ne z hlediska plánování jednotlivých domů, protože většina jich bude mít plán hodně špatně. Z mého pohledu je řešení prostě přijmout chybu a podívat se, co pro mě znamená jedna a druhá varianta. Pro mě osobně stabilní zataženo znamená, že dokupuju elektřinu za drahé ceny nebo přinejlepším jen nezbývá zásoba na flexibilitu. Díra v mracích znamená, že do včerní špičky budu mít nabito trochu víc, než by mi stačilo, a příští noc nebudu muset dobíjet tolik. Přinejhorším se přebytek prodá za ceny, které jsou v zimně pořád dost dobré i v denním sedle.
Ano, cokoliv na konci toho výhledu je v podstatě nereálně, a model to vždy klouzavě upravuje. Z hlediska funkčnosti, by to nemělo ale mít zásadní vliv. Ten běžný stav SoC, by byl relativně komplikovaný, záleží na všech parametrech (především na predikci výroby a spotřeby a ceně elektřiny). To jak bych to rád vyřešil je počítání plánu na pozadí na delší horizont než pak ukazujeme vám. Tím by výhled zůstal časově stejný ale ta “nereálná” část by se odsunula dopředu. Vzhledem k tomu, že baterie typicky fungují v denních cyklech, tak myslím že pro většinu případů by to mělo fungovat.
K té druhé části, je to přesně jak píšete a tak to na pozadí i počítáme, varianta dle predikce a varianta, predikce se nevyplní. Nefunguje to úplně 100% ale většinu případů to pokrývá dobře. To doufám spustíme brzy.