Celonocni posilani energie do gridu

Posledni mesice se mi obcas stava (cca 1x - 2x mesicne), ze celou noc na jedne fazi posilam energii do site a zaroven ze site odebiram (alespon tak to vidim v grafech). Muj bezny nocni odber domu je kolem 0.3kw - tomu odpovida i odber vetsi nez odesilani do gridu o techto 0.3kw. Vcera to bylo 0.3kW, ale je to ruzne az do vyse 1kw do gridu a zaroven 1.3kw z gridu. Stridac mam GoodWe GW10KN-ET. Deje se to i vam? Nejaky napad s cim to muze byt spojene?

je potřeba nastavit GoodWe střídač správně na asymetrii

Vic jak rok s tim problem nebyl a objevilo se to az nyni a pouze “obcas”, tak jsem predpokladal, ze nastaveni je v poradku….nevidim sice vsechny moznosti nastaveni popsane v tomto vlaknu, ale pokusim se s tim poprat. dekuju za tip

ta asymetrie je důležitá v ČR kvůli měřením po fázích.

Ono se to může “schovat“ za to, když máte spotřebu na fázích víceméně rovnoměrnou, pak to nebude tolika vidět, ale jakmile je nevyvážené (různé jednofázové spotřebiče) pak se to “projeví“ hodně

zakladni nastaveni v SolarGo mam snad dobre (instalovala to firma a vzhledem k tomu, ze to do ted fungovalo, tak me nenapadlo o tom pochybovat). Trifazovy asymentricky vystup mam zapnuty, ale nejsem schopen v SolarGo nikde nastavovat veci jako Balanced/Ubnalanced atd tak jak jsou popsany ve vyse uvedenem diskusnim vlakne……zaroven me prave zarazi i ta spojitost s nevyvazenou spotrebou - nejsem si vedom zadneho spotrebice, ktery by se spoustel jen jednou za cas a zaroven celkova spotreba se mi jevi stale kolem tech 300W - zadna mimoradna spotreba, zadny novy spotrebic atd…..proste jednou za cas se to deje aniz by bylo zapojeno/zapnuto neco atypickeho…….vzhlede k tomu, ze se bavime o jevu, ktery nastava 1x - 2x za mesic a odber je radove ve stovkach W, tak se nejedna o zadne zasadni vydaje - spis me zaujalo proc se to zacalo dit a jak to mohu eliminovat…zkusim dal badat nad moznostmi nastaveni asymetrie, ale obavam se, ze mi system nic moc dalsiho nastavit neumoznuje

@David @m.a.c.a
Goodwe ET tam má nějaký Bug. Vypozoroval jsem, že se to děje jen v módech Backup/Battery discharge. Nastane to s velkou pravděpodobností když je nějaký velký odběr na jedné fázi (trouba, ploténka varné desky…). Potom, když spotřeba ustane, nastaví se 1 faze na + a zbylé 2 na minus. Suma sice vychází na nulu, ale to je nám v ČR naprd.

Jelikož řídím FVE přes Home assistant , tak hlídám tento možný stav a pokud jev trvá déle než 5 minut, tak přehodím na 5 minut do General, který to srovná. Zároveň mám EDC sdílení sám sobě, takže mě to stojí jen distribuci.