Sdílení elektřiny

Spot by z principu měl být levnější (v průměru). Chata a byt nemají žádnou automatizaci, nic, co by nějak mohlo “profitovat z flexibility”. Jediné, co se dá: přizpůsobit chování zákazníka aktuální ceně el. (nepéct a neprat večer ve špičce, ale naopak přes den, když svítí).

Byt je D02d, takže single tarif, chata pak ten víkendový NT. A ano, odběry v sumě nejsou žádné drama, takže /pokud se nic nepodělá jako v 2021) to bude spíše technologická rozcvička.

Když dostanu greenlight od deltagreen (= že bude možné kombinovat toto sdíení se SVR), tak to zkusím. Fixace do 11//2025. Je čas. Ještě je tu malý risk, že by se mohla “nepovést” výměna obou elměrů na průběhový typ.

1 Líbí se

Tohle by mne zajímalo, když jsem to zjišťoval naposledy tak za elektroměr s průběhovým měřením chtěli tuším cca 1300 Kč měsíčně (pokud to bylo na vyžádání odběratele), ale už je to nějaký čas… změnilo se mezitím něco ?

Jak psal David výše, tak SVR se sdílením nejde:

Jinak na D61d bych se spotu nebál pokud není moc odběru v zimě. V létě o víkendu jsou ceny typicky nízké, a od spotřeby jindy už dostatečně odrazuje distribuční sazba :slight_smile: .

Pokud přidáte OM ke sdílení přes EDC, tak EDC/OT automaticky zažádá o výměnu elektroměru, výměna je ze zákona zdarma a distributor na to má 3 měsíce.

1 Líbí se

je to tak - chtějí za to zaplatit jen když jde o výměnu na přání mimo sdílení či instalaci FVE.

Je to ale trošku prasárna z jejich strany, protože od EU mají nařízeno, že je musí nainstalovat všude - k čemuž se zavázali a začali to dělat - toto je vlastně jen způsob, jak získat nějaké peníze navíc za někoho, kdo si nechce počkat, až na něj dojde řada v rámci povinné výměny

Když už se tady nakouslo téma výměny EL u OM pro umožnění sdílení, tak se podělím o zkušenost. Rodiče mají větší spotřebu EL než 6MWh a tak jim ČEZ distribuce (dle zákona) vyměnil nyní elektroměr za chytrý. Ještě jsem si ověřoval na ČEZ d. supportu, zda tento nový EL bude umět sdílení a paní na lince mi potvrdila že ano. Po namontování nového chytrého EL u rodičů jsme doufali, že uvidíme detailní spotřebu v ČEZ “PND” portále (podobně jak to vidím já, díky výměně elektroměru po montáži FVE). Bohužel data vidět nejsou. Vysvětlení od ČEZ distribuce:

“Portál naměřených dat je aplikace, která zpřístupňuje naměřená data z odběrných míst s nainstalovaným měřidlem s dálkovou komunikací, což jsou inteligentní měřidla (AMM - měření typu C1 až C3) nebo průběhové měření (typ měření A, B). Ve Vašem případě se jedná o AMM měření typu C4 a data z tohoto typu měření nejsou bohužel v PND dostupná”

Takže je jasné, že ani sdílení tento EL nepodporuje. Přidal jsem proto tento EAN OM, do skupiny sdílení v EDC a EDC/OT zažádalo o výměnu EL ČEZ distribuci a čekáme nyní na provedení.

wow, paráda - to zase bude nával na lince, proč tito zákazníci nevidí data v moje.deltagreen.cz :confused:

přesně tak, já se přidal ke sdílení, jen abych dostal měření B a mohl využít spot tarif naplno díky domácí automatizaci (FVE nemám).